Lager vodka av cascara

Resultatet er en vodka med rund munnfølelse og fyldig smak.

En kaffebonde står med en kurv fylt opp med røde kaffebær, også kalt cascara. Good Liquorworks i New York har undersøkt hvordan man kan bruke cascara til å lage nye produkter. Foto: Colourbox.com

Tradisjonelt har cascara – altså fruktkjøttet som ligger rundt kaffebønnene – blitt sett på som et biprodukt av kaffe. Hvert eneste år blir mer enn 15 millioner tonn kaffebær kastet. Med bærekraft og gjenbruk i fokus, er det imidlertid flere og flere som har begynt å bruke dette til å lage nye produkter.

Good Liquorworks i New York er blant de nyeste produsentene innen drikkevareindustrien som har undersøkt hvordan man kan bruke cascara til å lage nye produkter. Resultatet? En vodka som er laget av cascara.

God frukt gir god vodka

Når man lager sprit, trenger man egentlig bare en sukkerkilde. Dette betyr at all slags frukt kan brukes som basis i vodka. Likevel har ingen noen gang benyttet seg av cascara som sukkerkilde. Men da Good Liquorworks var på besøk på en kaffeplantasje i Guatemala i 2013, og oppdaget hvor mye cascara som blir kastet, begynte tankene å kverne. De syntes det var synd at så mye kaffebær gikk til spille, og bestemte seg derfor for å gjøre noe med dette. Ikke bare er det bærekraftig og miljøvennlig å lage alkohol av dette biproduktet, men det gir også kaffebøndene en ekstra inntektskilde.

Good Liquorworks begynte med eksperimenteringen av cascara-vodka i 2015, og har brukt seks år på å perfeksjonere den. Good Vodka er den første vodkaen i verden som er laget av cascara, og den er visstnok svært god. Som produsentene selv sier: «Når du begynner med god frukt, får du en god vodka». Og derfor har cascara-vodkaen fått navnet «Good Vodka».

Produsenten benytter seg av arabicabær, ettersom arabica har omtrent dobbelt så høyt sukkerinnhold som robusta. De bruker kun håndplukkede, modne kaffebær av høy kvalitet til vodkaen sin. Under eksperimenteringen testet de ut cascara som var utsatt for ulike foredlingsmetoder.

Resultatet har blitt en vodka som har en rundere munnfølelse enn vodka laget på poteter og korn, og den har en svært fyldig smak med hint av vanilje og svart pepper. Fremover håper produsentene på å kunne utvikle produktet videre, og lage en vodka med en mer fremhevet smaksprofil.

Kilde: dailycoffeenews.com

Relaterte artikler