Kaffesprit laget på kaffegrut

Forskere har klart å lage 40 % sprit på kaffegrut. Og den er visstnok svært god!

Kaffesprit i shotteglass står på et bord sammen med kaffebønner Hva med å drikke en litt annen type kaffe denne helgen? Foto: Colourbox.com

Du har drukket opp morgenkaffen din, og skal kaste kaffegruten fordi den ikke kan brukes til noe fornuftig … eller? Forskere i Portugal har nemlig funnet ut hvordan de kan fermentere kaffegrut for å lage 40 % kaffesprit.

Det er ikke noe nytt å gjenbruke kaffegrut når man har laget kaffe. Kaffegrut kan blant annet benyttes til gjødsel og brukes som ansiktsskrubb. Du kan også bruke kaffegrut til marinering av kjøtt. Eller du kan varme opp kaffegruten til 160ºC og lage kaffesprit. Valget er ditt!

Fremgangsmåte

Det er ikke mange planter eller frukter mennesker ikke har prøvd å brygge alkohol på. Men forskergruppen i Portugal var de første som testet hjemmebrenning av kaffegrut. Prosessen ble først publisert i tidsskriftet Food Science and Technology. Resultatet ble en drikke som både så ut som kaffe, smakte kaffe og luktet kaffe – men som inneholdt 40 % sprit.

Når man skal brygge alkohol er det viktig å bruke gode råvarer. Forskerne fikk derfor kaffegruten fra et lokalt kaffebrenneri. De tørket kaffegruten fullstendig før den ble varmet opp i vann til ca. 160ºC. Deretter fjernet de kaffegruten fra væsken, og tilsatte sukker og gjær og lot brygget gjære. Deretter ble væsken destillert for å få høyere alkoholprosent, med lignende metode som benyttes når kommersielle brennevinsprodusenter fremstiller rom og tequila.

Denne prosessen ligner på fremgangsmåten som benyttes ved brygging andre typer alkohol. Smaken på den ferdige drikken avhenger av hvilket råstoff du brygger på. Bruker du byggkorn, får du øl. Bruker du poteter, får du vodka eller akevitt. Det ferdige brennevinet får altså lukt- og smakegenskaper som er karakteristiske for råstoffet som ble brukt – i dette tilfellet kaffe.

Hvordan ble resultatet?

For å få en objektiv tilbakemelding var det åtte eksperter fra Spania som smakte på forskernes kaffesprit. De kunne fortelle at spriten hadde en intens, skarp og bitter kaffesmak, med hint av kakao, lakris og tobakk. De syntes alle at spriten hadde en tydelig og behagelig kaffesmak.

Det bør likevel nevnes at det ikke er lovlig å destillere sprit hjemme, altså såkalt hjemmebrent. Dette er både fordi myndighetene ønsker å regulere alkoholkonsumet, men også fordi hjemmebrent sprit kan inneholde helseskadelige urenheter. Det er imidlertid helt lovlig å brygge øl, cider og vin. Kanskje du kan teste ut å lage kaffeøl, kaffevin eller kaffecider?

Kilde: huffpost.com, smithsonianmag.com