Også kaffebæret har positive helseeffekter.
Foto: Colourbox.comCascara refererer til det tørkede fruktkjøttet etter at kaffebønnene er fjernet. Navnet kommer fra det spanske ordet ‘cáscara’, som betyr ‘hud’ eller ‘skall’. Som oftest blir cascara sett på som et biprodukt av kaffe, og blir hovedsakelig kastet eller brukt som gjødsel på kaffeplantasjene. Forskere har imidlertid undersøkt hvilken effekt kaffebærekstrakt har på friske mennesker, med interessante funn.
Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet Nutritional Neuroscience. I studien deltok 46 personer med en gjennomsnittsalder på 23 år. Deltagerne ble delt inn i fire ulike grupper, hvor gruppe 1 fikk 1100 mg kaffebærekstrakt, gruppe 2 fikk 1100 mg kaffebærekstrakt og 275 mg epleekstrakt, gruppe 3 fikk 100 mg kaffebærekstrakt og 275 mg epleekstrakt, og gruppe 4 fikk placebo. Deltagerne gjennomgikk kognitive evalueringer og humørevalueringer før de tok ekstraktene, samt én, tre og seks timer etter inntak.
Resultatene fra studien viste at deltagerne som fikk kaffebærekstrakt, hadde konsekvent forbedret årvåkenhet. I tillegg rapporterte deltagerne at de hadde økt energinivå, redusert tretthet og at de var i generelt bedre humør.
Ettersom kaffebærekstrakt kun inneholder små mengder koffein, er det stor sannsynlighet for at det er de andre næringsstoffene i cascaraen som er årsaken til den forbedrede kognitive funksjonen. Likevel understreker forskerne at koffeinets effekt ikke kan utelukkes uten videre forskning.
Miljøvennlig kaffe uten bruk av drivstoff eller elektrisitet. Hvordan er det mulig?
Selv om cascara er brygget på kaffebær, smaker det ikke som kaffe i det hele tatt.
Å plukke kaffeblomster er krevende arbeid, men det er absolutt verdt innsatsen.