Ŝelosoda – neste generasjons kaffe?

Drikken selges ikke bare på kaffebarer, men også på restauranter og cocktailbarer.

En kvinne med rutete skjorte ser mot kameraet mens hun drikker selosoda fra en brusboks. Ŝelosoda er syrlig og forfriskende. Foto: Colourbox.com

Man kan bruke nesten hver eneste del av kaffeplanten til å lage smakfulle produkter. Selv om kaffebønnene tradisjonelt sett har vært det eneste man har brukt, blir det mer og mer vanlig å også bruke resten av kaffeplanten. Selo, et lite selskap i Tyskland, har derfor kommet opp med ŝelosoda – en kullsyreholdig kaffebrus som lages av tørkede kaffebær.

Det finnes mange måter å utnytte biproduktene til kaffe på. Vi har tidligere skrevet om både cascara, kaffemel, kaffeblad- og kaffeblomst-te, samt ulike bruksområder for kaffegrut. Ŝelosoda er imidlertid en relativt ny måte å gjenbruke kaffe på.

Naturlig koffeinholdig og forfriskende

Selo ønsket å gjenoppdage kaffe, og finne nye måter å nyte favorittdrikken vår på. De ønsket å oppdage nye perspektiver på smak og smakssammensetninger, og rett og slett finne neste generasjons kaffe. Målet var likevel å skape et produkt som ikke bare kunne selges på kaffebarer, men også på cocktailbarer og restauranter.

Ŝelosoda er en variant av cascara, men den er likevel svært annerledes. Både ŝelosoda og cascara lages med de tørkede kaffebærene som blir igjen etter at man har fjernet kaffebønnene. Mens cascara drikkes som vanlig te, kan ŝelosoda sammenlignes med brus. Drikken er naturlig syrlig og søt, og kan beskrives som fruktig og jordlig med hint av honning og appelsin. Det er vanlig å tilsette både sitron og appelsin for å fremheve disse smakene, men også andre smaker blir brukt, slik som gurkemeie og hibiskusblomst. Brusen er helt uten tilsatt sukker.

Når den er ferdig brygget, blir den tilsatt kullsyre. Det ferdige produktet er en forfriskende kaffebærbrus med et naturlig koffeininnhold. Én flaske inneholder rundt 43 mg koffein, noe som tilsvarer en dobbel espresso. Brusen kan nytes slik den er, men den passer også svært godt med flere typer brennevin, for eksempel gin og whisky. I enkelte barer blir den også servert som et alkoholfritt alternativ til vin.

Kilder: drinkselo.com, perfectdailygrind.com, sprudge.com

Relaterte artikler