Slik spriter du opp iskaffen med brus

Brus gir utallige muligheter til iskaffen!

To glass med iskaffe og brus står på et serveringsbrett Foto: Colourbox.com

I disse dyrtider ser mange seg nødt til å begrense antall kaféturer. Selv om det er enkelt å lage kaffe hjemme, blir det liksom ikke det helt samme. Spesielt dersom man foretrekker iskaffe; de fleste kaffebarer har nemlig et bredt utvalg av smaksatte siruper, som gjør at man kan variere iskaffen til det uendelige.

Vi har imidlertid en god nyhet: Du trenger ikke gå til innkjøp av x antall siruper for å kunne variere iskaffen hjemme! Det er enkelt å eksperimentere med nye og spennende smaker på iskaffe ved å tilsette noe du kanskje allerede har i kjøleskapet – nemlig brus!

Slik lager du iskaffe med brus

Sprudlende kaffe – altså kaffe med kullsyre – har lenge blitt drukket i land som Italia. De siste årene har populariteten også økt i resten av verden. Det vanligste har vært å bruke enten vann med kullsyre eller tonicvann, men ved å bruke brus får man mange nye og spennende smaksmuligheter.

Noe man må ta hensyn til når man skal lage iskaffe med brus, er at man kombinerer smaker som passer sammen. Dette gjøres best ved å velge smaker man allerede liker å bruke i iskaffe, samt velge en kaffetype som har lignende smaksprofil.

Liker du frisk og fruktig iskaffe, anbefaler vi å bruke en frisk og fruktig brus – for eksempel Solo eller Sprite. Eller kanskje du ønsker en litt mer tropisk variant, og vil teste ut med Tropo eller Fanta Exotic? Til en slik iskaffe anbefaler vi uansett å bruke en frisk og fruktig kaffetype, slik som Sidamo Etiopia eller Poços de Caldas Brasil fra Coffee of the World.

Er du en av dem som foretrekker iskaffe med litt kraftigere smaker, slik som for eksempel karamell, kan det være at det faller mer i smak å bruke en brus med kraftigere smak. Hva med å prøve (alkoholfri) ingefærøl eller Dr Pepper? Dersom du får tak i såkalt ‘cream soda’ eller ‘root beer’, er dette også ypperlige alternativer! Her anbefaler vi da å bruke en litt kraftigere kaffe, slik som for eksempel Kontinental Franskbrent eller Monsooned Malabar fra Coffee of the World.

Når du lager iskaffe med brus, anbefaler vi å bruke kaldbrygget kaffe. Denne kaffen vil nemlig få en mild smaksprofil som enkelt lar seg kombinere med ulike typer brus.

Relaterte artikler