Det bobler av sommerens kaffetrend

Iskaffe med kullsyre kan lages i en rekke varianter – både til hverdags og fest.

Et glass kaffe med kullsyre omringet av lime. En populær ingrediens i kaffe med kullsyre er sitrusfrukter, som faktisk kan forsterke fruktigheten som finnes naturlig i bønnene. Foto: Colourbox.com

I sommervarmen frister det ofte mer med kald drikke enn med varm. For kaffedrikkere er iskaffe et kjærkomment alternativ. Med kullsyre blir iskaffen ekstra forfriskende.

Lenger nede i artikkelen finner du en grunnleggende oppskrift på kaffe med kullsyre. Med utgangspunkt i den kan du eksperimentere i vei med ulike typer kullsyrevann og eventuelt andre smakstilsetninger.

Kaldbrygg som base

Vi har testet flere smaksvarianter av denne kaffen. Som base har vi ofte brukt kaldbrygget kaffe, og så har vi tilsatt ulike former for «boblevann» og andre ingredienser.

Kaldbrygging får frem kaffens friske egenskaper ekstra godt, og gir kaffen en naturlig søt smak. Kaldbrygget kaffe inneholder mer koffein enn varm kaffe som deretter blir kjølt ned, så drikken blir en skikkelig oppkvikker!

Det er ingenting i veien for å lage kullsyrekaffe med varmbrygget iskaffe. Flere kaffebarer bruker (avkjølt) espresso som base.

Fruktig, afrikansk kaffe med kullsyre

Hvis du ønsker en leskende iskaffe (og det gjør man vel om sommeren?), kan vi anbefale å bruke afrikansk kaffe, gjerne fra Kenya eller Etiopia. Kullsyren vil nemlig fremheve fruktigheten som er karakteristisk for kaffe fra disse landene.

Vi har testet «Yirgacheffe Etiopia» fra serien Coffee of the World. For å kunne undersøke smaksforskjellen mellom den fruktige afrikanske kaffen og fyldigere kaffe fra Sør-Amerika lagde vi også kullsyrekaffe med «Huehuetenango Guatemala» fra samme serie.

Kullsyrevann

De fleste forbinder kullsyre med bobler, men hva er egentlig kullsyre? Kullsyre er et annen navn for karbonsyre. Kullsyreboblene dannes når den kjemiske forbindelsen karbondioksid (CO2) blir presset ned i en vannløsning under høyt trykk.

Når du skal lage kaffe med kullsyre, kan du bruke hva du måtte ønske av kullsyrevann: f.eks. kullsyrevann du selv lager, Tonic-vann, Farris eller Bris. Prøv gjerne ulike smaksatte varianter av kullsyrevann.

Et glass kaffe med kullsyre.

Med kullsyre blir iskaffen ekstra forfriskende. Foto: Colourbox.com

Smakstilsetninger

En populær ingrediens i kaffe med kullsyre er sitrusfrukter, som faktisk kan forsterke fruktigheten som finnes naturlig i bønnene. Søtere og mer avanserte varianter av kullsyrekaffe kan lages med f.eks. siruper og rosevann.

Alkoholholdig kaffe med kullsyre

Kaffe med kullsyre er et supert alternativ når det kommer til kaffecocktails. Prøv for eksempel seltzer, ingefærøl, sherry og bitters i kaffen.

Kaffe med kullsyre

Ingedienser

  • 1 del kaldbrygget kaffe
  • 2 deler vann med kullsyre i en eller annen variant
  • Isbiter / knust is (bruk gjerne isbiter laget av kaffe om du ønsker en sterkere kaffesmak)

Fremgangsmåte

  1. Fyll et høyt glass med is.
  2. Hell i kaldbrygget kaffe.
  3. Hell i kullsyreholdig vann etter eget ønske.