Forfriskende iskaffe med blåbærsirup

Et høyt glass med iskaffe står på et bord Blåbærsirupen kan lages i forveien og oppbevares i kjøleskapet. Foto: Colourbox.com

Sommeren er tiden for kalde og forfriskende kaffedrikker. Her får du oppskriften på en macchiato-variant som lages med blåbærsirup!

Iskaffen lages med espresso, melk og blåbærsirup. Sirupen kan du lage selv – det er raskt og enkelt, og den kan oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil én uke.

Oppskrift på blåbærsirup

Ingredienser

  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 1 dl knuste blåbær, ferske eller frosne

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og sukker i en liten kjele på middels varme. Pass på å røre slik at sukkeret løser seg opp ordentlig.
  2. Når sukkerlaken er helt klar (den skal ikke være grumsete), tilsettes de knuste blåbærene. Kok opp blandingen, og la det deretter småkoke i 10–15 minutter til sirupen har tyknet. Rør jevnlig.
  3. Avkjøl sirupen fullstendig, og sil den over i en lufttett beholder, for eksempel et syltetøyglass. Oppbevar sirupen i kjøleskap.

Tips:

Ønsker du en søtere sirup? Bruk litt mer sukker!

Vil du at sirupen skal være tynnere? Da kan du bruke mer vann.

Foretrekker du tykkere sirup? Tilsett litt maisenna i blandingen før den kokes opp.

Oppskrift på iskaffe med blåbærsirup

Ingredienser

  • 2,5 dl melk
  • 60 ml espresso
  • 2 ts blåbærsirup
  • Pisket krem til topping (kan sløyfes)

* Dersom du ikke har espresso, kan du bruke sterkt brygget kaffe i stedet for. Bruk da 1,2 dl kaffe, og reduser samtidig melkemengden til 2 dl.

Fremgangsmåte

  1. Hell blåbærsirupen i et høyt glass.
  2. Tilsett halvparten av melken, og bland den med sirupen.
  3. Steam resten av melken (den skal steames kaldt), og hell melkeskummet over blåbærmelken.
  4. Hell oppi espressoen/kaffen.
  5. Topp iskaffen med pisket krem, ferske blåbær eller litt mer sirup, og nyt umiddelbart!

Iskaffen kan serveres enten blandet eller lagdelt – kaffen legger seg nemlig oppå blåbærmelken og under melkeskummet. Dette ser utrolig stilig ut! Vi anbefaler imidlertid å blande drikken før den drikkes, da det smaker best.

Relaterte artikler