Café del tiempo er spansk «værkaffe»

Kaffedrikken assosieres som oftest med Valencia, men finnes over hele Spania.

Et glass med kaffe og isbiter står på et bord Café del tiempo er en perfekt kaffedrikk om sommeren. Foto: Colourbox.com

Café del tiempo er en spansk iskaffe. Navnet betyr bokstavelig talt «værkaffe» eller «temperaturkaffe», og kommer av at drikken får omtrent samme temperatur som det er i rommet. Den drikkes vanligvis om våren og sommeren.

Selv om café del tiempo som oftest assosieres med Valencia, finnes det varianter av iskaffen på kaffebarer over hele Spania. Mange steder går den imidlertid under navnet café con hielo – kaffe med is.

Hvordan lages kaffen?

Når du bestiller café del tiempo, får du en kopp med kaffe, et glass med isbiter og noen ganger også en sitronskive. Deretter søter du kaffen etter eget ønske, før du heller den over isbitene.

Som oftest består kaffedrikken av en vanlig espresso eller en espresso med steamet melk – i Spania er dette gjerne en cortado. Man finner imidlertid også andre varianter av drikken, for eksempel med café con leche, carajillo 43 og café bombón. Sistnevnte er en kaffedrikk som består av like mye kondensert melk som kaffe.

Kaffedrikken endrer navn etter hva slags kaffedrikk som brukes. Man bestiller derfor den kaffedrikken man selv ønsker, og legger til «del tiempo». På denne måten får man for eksempel cortado del tiempo og café con leche del tiempo.

Relaterte artikler