Café con leche – mer enn bare «kaffe med melk»

Den spanske kaffedrikken er en naturlig søt og smaksrik drikk.

En barista lager en café con leche ved å helle melk over i en kopp med espresso. Selv om ingrediensene ikke skiller café con leche fra andre kaffedrikker, gjør fremgangsmåten den unik. Foto: Colourbox.com

Café con leche betyr «kaffe med melk». Den spanske kaffedrikken er likevel mer enn bare melk og kaffe – den er en tradisjon.

Selv om melkebaserte espressodrikker inneholder de samme ingrediensene, kan tilberedelsesmetoden gjøre to kaffedrikker vidt forskjellig – til tross for at begge består av espresso og melk. Café con leche er en sånn kaffe som skiller seg ut på grunn av tilberedelsesmetoden.

Hvordan lages café con leche?

Café con leche består av to ingredienser: espresso og helmelk. Espressoen skal tilberedes på vanlig måte, men melken skal verken steames, varmes eller tilsettes kald – den skal skåldes. Dette innebærer at den varmes opp til rett under kokepunktet. Historisk sett ble melk skåldet for å drepe bakterier, men med pasteurisert melk er det vanligst med skåldet melk når den skal brukes i kaffedrikker eller bakverk.

Når man tilsetter skåldet melk til espresso, får man en naturlig søt og smaksrik drikk. Skåldet melk gir ikke det samme tykke laget med melkeskum som steamet melk gjør, og resultatet blir derfor en espressodrikk som er varmere og mindre kremete enn for eksempel latte. Det er fullt mulig å bruke plantebasert melk, men det er da viktig å være klar over at plantemelk oppfører seg annerledes enn vanlig melk. Kaffen vil derfor kunne få en litt annen tekstur og smak.

Historien til kaffedrikken

Café con leche er en tradisjonell kaffedrikk i Spania. Likevel vet man lite om historien til drikken, annet enn hvor den oppstod. Kaffen er et fast innslag ved spanske frokoster og såkalte meriendaer – et typisk mellommåltid i Sør-Europa. Det er også vanlig for spanjoler å bestille café con leche som avslutning på en stor lunsj, eller etter middag før man skal på byen.

Når man bestiller en café con leche i Spania, hender det at man får spørsmål om man ønsker den clarito eller oscurito – lys eller mørk. Som du kanskje klarer å gjette, inneholder en clarito mer melk enn kaffe, mens en oscurito lages med mer kaffe enn melk. Du kan også be om yo lo preparo – «jeg tilbereder den». Du vil da få espresso og melk servert i to separate kopper, slik at du selv kan blande drikken.

Kaffen er populær over hele Spania, men også i spansktalende områder i andre land. Disse områdene har gjerne sine egne varianter av kaffen. For eksempel har man en cubansk versjon, som bruker mer konsentrert kaffe enn den opprinnelige drikken. Til gjengjeld bruker denne varianten også mer melk, og melken blir ikke skåldet, men steamet.

Kaffebønner og melk svever i luften.

Kaffe og melk er alt du trenger for å lage café con leche. Foto: Colourbox.com

Hvordan lage café con leche hjemme

Dersom du synes café con leche høres godt ut, og ønsker å teste den ut, har vi gode nyheter. Det er nemlig fullt mulig å lage drikken hjemme – uten espressomaskin. Brygg en sterkere kaffe enn du vanligvis ville gjort, gjerne med forholdet 1:10 mellom kaffe og vann. Dette tilsvarer da 100 gram kaffe per liter vann, sammenlignet med vanlig kaffemengde som er på 60 gram kaffe per liter. Eventuelt kan du tilberede espresso i mokkakanne eller presskanne. Du vil da få best resultat med espressokaffe.

Når kaffen er ferdigbrygget, varmer du melken i en liten kjele. Bruk et termometer, og trekk kjelen av varmen når melken kommer opp i 82ºC. Rør og «swirl» i melken slik at den får tilført litt luft. Dette gjør nemlig at den blir litt mer kremete. Deretter heller du melken over i den sterke kaffen, i blandingsforholdet 1:1. Dersom du ønsker en litt søtere variant, kan du også tilsette sukker.

Kilde: perfectdailygrind.com, spanishsabores.com, wikipedia.org

Relaterte artikler