Derfor bør du velge Fairtrade-merket kaffe!

Ved å kjøpe Fairtrade-kaffe bidrar du til rettferdig handel.

En liten tavle som det står «Fairtrade» på ligger på et bord sammen med kaffebønner og en kopp med kaffe Fairtrade sikrer en bærekraftig og rettferdig handel. Foto: Colourbox.com

Fairtrade er en viktig sertifiseringsordning som betyr svært mye for mange produsenter, både når det gjelder økonomi, utvikling av bærekraftige landbruk og bygging av bedre infrastruktur.

Gjennom Fairtrade-ordningen utbetales det et premium på toppen av den ordinære kiloprisen bøndene får for kaffen de produserer. Disse pengene øremerkes gjerne til fellesprosjekter som kommer mange til gode, enten det er snakk om utdanning, helse eller ulike velferdstiltak.

For bærekraft og rettferdig handel

Sertifiseringsordningen ble etablert i 1988, og ble raskt populær blant både råvareprodusenter og forbrukere. Merkeordningen har etter hvert utviklet seg til å bli en internasjonal standard med rammeverk for bærekraftig råvareproduksjon og rettferdig handel.

Fairtrade Norge ble stiftet i 1997, og har som mål å gjøre det enkelt for forbrukere og virksomheter å ta bærekraftige valg. Det er inngått samarbeidsavtaler med 26 norske virksomheter som er gitt lisens til å benytte sertifiseringsmerket på utvalgte produkter. I dag er mer enn 1200 merkede produkter tilgjengelig i det norske markedet. Det finnes også 26 norske kommuner som har status som Fairtrade-kommuner. Det innebærer at kommunen har forpliktet seg til å kjøpe produkter fra denne merkeordningen, i tillegg til at de skal øke både forbruk og kjennskap til de ulike sertifiserte produktene.

Les mer om ordningen på johjohannsonkaffe.no.

Relaterte artikler