Ved å kjøpe Fairtrade-kaffe bidrar du til rettferdig handel.
Fairtrade sikrer en bærekraftig og rettferdig handel. Foto: Colourbox.comGjennom Fairtrade-ordningen utbetales det et premium på toppen av den ordinære kiloprisen bøndene får for kaffen de produserer. Disse pengene øremerkes gjerne til fellesprosjekter som kommer mange til gode, enten det er snakk om utdanning, helse eller ulike velferdstiltak.
Sertifiseringsordningen ble etablert i 1988, og ble raskt populær blant både råvareprodusenter og forbrukere. Merkeordningen har etter hvert utviklet seg til å bli en internasjonal standard med rammeverk for bærekraftig råvareproduksjon og rettferdig handel.
Fairtrade Norge ble stiftet i 1997, og har som mål å gjøre det enkelt for forbrukere og virksomheter å ta bærekraftige valg. Det er inngått samarbeidsavtaler med 26 norske virksomheter som er gitt lisens til å benytte sertifiseringsmerket på utvalgte produkter. I dag er mer enn 1200 merkede produkter tilgjengelig i det norske markedet. Det finnes også 26 norske kommuner som har status som Fairtrade-kommuner. Det innebærer at kommunen har forpliktet seg til å kjøpe produkter fra denne merkeordningen, i tillegg til at de skal øke både forbruk og kjennskap til de ulike sertifiserte produktene.
Les mer om ordningen på johjohannsonkaffe.no.
I fjor var over halvparten av all kaffe som ble solgt av de største produsentene i Finland, Fairtrade-sertifisert.
Fairtrade, Ø-merket, Rainforest Alliance, UTZ Certified, Cup of Excellence og Norsk Kaffeinformasjon – har du lagt merke til noen av disse?
Miljøvennlig kaffe uten bruk av drivstoff eller elektrisitet. Hvordan er det mulig?
Den internasjonale merkeordningen omfatter blant annet kaffe, te og kakao.