Ny app skal bringe kaffebonden nærmere kaffekoppen

God kaffe smaker enda bedre hvis vi drikker den med god samvittighet. Appen skal gi oss all mulig informasjon om kaffen vi drikker.

En telefon holdes opptil en kaffekopp. Appen skal gi deg all mulig informasjon om kaffen du drikker, akkurat nå mens du drikker den. Foto: Colourbox.com

Sporbarhet er trend. Det samme er kaffe. Ergo blir kaffesporbarhet en trend. Det er i hvert fall logikken til blokkjedeappen “Thank My Farmer”, som skal sikre sporbarhet nærmest på bønnenivå.

Fortellinger er viktige for oss mennesker. En god fortelling gir både underholdning og kunnskap, samtidig som den utvider horisonten. En god fortelling kan også gjøre at kaffen smaker bedre! “Thank my farmer” skal bidra til det.

God samvittighet = bedre smak

Hvordan …? spør du kanskje. Jo, det er nemlig slik at smaksoppfattelsen hos oss mennesker er uhyre subjektiv. Så subjektiv at den påvirkes av humøret vårt. En studie gjort ved Cornell-universitetet i Ithaca i staten New York viser at mat og drikke smaker bedre hvis vi har godfølelsen inne, enn om vi sitrer av irritasjon eller dårlig samvittighet. En god kopp kaffe smaker altså enda bedre hvis vi drikker den med god samvittighet.

LES OGSÅ: Nye kopper gir kaffe med god samvittighet

Samvittighetsappen “Thank My Farmer”

Og så tilbake til blokkjedeappen “Thank My Farmer”. Poenget med appen er at den skal gi deg som kaffedrikker all mulig informasjon om kaffen du drikker, akkurat nå mens du drikker den.

Det kan dreie seg om hvilket land, fylke og landsby kaffen kommer fra, typiske kvalitetskarakteristikker ved produktet, og så videre. Men kanskje viktigst av alt; du skal kunne se hvilke kaffebønder som tjener penger på dine kaffebønner. Slik vil du kunne styre ditt kaffekonsum slik at det gavner kaffebøndene på best mulig måte. Dermed får du bedre samvittighet, som igjen hever kaffeopplevelsen.

LES OGSÅ: Single Origin, Single Estate og blend er betegnelser som sier noe om hvor kaffebønnene kommer fra

Teknologi sikrer transparens

Den amerikanske appen er fremdeles under utvikling, men skal slippes inneværende år. Interessant nok er kaffegiganter som J.M. Smucker – som blant annet eier merkevaren Folgers Coffee –  viktige støttespillere i arbeidet.

Appen utvikles av Farmers Connect, som med sitt motto “Humanize consumption through technology” jobber for å forenkle hverdagen for kaffebøndene gjennom teknologi. Blokkjedeteknologi – eller blockchain på engelsk – er valgt for å sikre maksimal transparens gjennom hele varekjeden. Slik skal du kunne være sikker på at informasjonen du leser om kaffen du drikker, ikke påvirkes av pengesterke aktører.

Relaterte artikler