Hvordan steame plantebasert melk

Plantebasert melk oppfører seg ikke på samme måte som kumelk. Så hvordan steamer man det for et best mulig resultat?

En barista steamer plantebasert melk Siden plantebasert melk ikke oppfører seg som vanlig kumelk, må man steame det litt annerledes. Foto: Colourbox.com

Det blir bare større og større etterspørsel etter plantebasert melk. Kaffebarer er derfor nødt til å kunne tilby alternativer til vanlig melk i kaffedrikkene.

Ulempen er at plantebasert melk ikke oppfører seg på samme måte som kumelk når den steames. Så hvordan steamer man ulike typer plantebasert melk for et best mulig resultat?

Forskjellen mellom kumelk og plantemelk

Kumelk og plantemelk har en del kjemiske forskjeller, som gjør at de oppfører seg forskjellig når de steames. For at kaffebarer skal kunne levere et så godt resultat som mulig, holder det ikke bare å tilby ulike typer plantebasert melk – de må også sette seg inn i hvordan de ulike plantebaserte melkene bør steames.

Det første en god barista må sørge for, er at man har plantemelk som er laget spesifikt for å bruke i kaffe. Disse inneholder stabilisatorer som sørger for at melken ikke skiller seg når den kommer i kontakt med kaffen. Det kan også lønne seg å velge plantemelk med høyere fettinnhold, ettersom disse melkevariantene gir en bedre tekstur og et mer stabilt skum.

En barista lager latte-kunst med steamet, plantebasert melk

For å kunne lage latte-kunst, må melken være riktig steamet. Foto: Colourbox.com

Soyamelk

Ettersom soyamelk har høyt proteininnhold, er den enkel å steame. Soyamelk steamer dobbelt så fort som kumelk, så det kan lønne seg å unngå for mye luft under steamingen, slik at det ikke blir for mye skum. Soyamelk tåler temperaturer godt, og kan steames på opptil 65ºC uten problemer. (Optimal temperatur for kumelk er på 65–72ºC.)

Hvis du skal lage latte-kunst med soyamelk, anbefales det å slå muggen med melk forsiktig mot en benk for å knuse eventuelle store bobler, og rulle godt på melken (såkalt «bang and swirl»). Dette må gjøres i større grad med soyamelk enn du ville gjort med kumelk. På denne måten får du en mer kontrollert og jevn tekstur på skummet, uten at det blir for mye. Når du skal lage selve latte-kunsten, bør du ikke helle raskt, men heller ta deg god tid.

Soyamelk er kremete og gir en lang ettersmak. Den passer derfor godt til mediumbrent kaffe.

Mandelmelk

Mandelmelk har lavere proteininnhold enn soyamelk, og steamer derfor ikke like enkelt. Den har også en mer «vannete» konsistens, og skummet blir derfor ikke like fyldig. Mandelmelk bør ikke steames på mer enn 55ºC, så det kan derfor lønne seg å bruke et termometer. Man bør inkorporere mer luft når man begynner steamingen – noen få sekunder mer enn med kumelk – for å få et fyldigere, mykere skum.

Skummet på mandelmelk forsvinner ganske fort, så hvis du skal lage latte-kunst lønner det seg å gjøre dette så fort som mulig. Det er anbefalt å slå og rulle muggen med melk, men ikke like mye som med soyamelk. Siden mandelmelk er veldig vannete, bør du helle kontrollert for å unngå søl.

Smaken til mandelmelk gjør ikke så mye utav seg, ettersom den er såpass tynn. Den har imidlertid en noe bitter ettersmak, som kan skjule kaffesmaken.

Latte-kunst i form av en bjørn laget med steamet melk

Latte-kunst kan være ordentlige kunstverk! Foto: Colourbox.com

Kokosmelk

Selv om kokosmelk har høyt fettinnhold, har det lavt proteininnhold, og det kan derfor være vanskelig å steame kokosmelk ordentlig. Det er også viktig å holde temperaturen godt under 65ºC, ettersom melken kan bli tykk og stiv på høye temperaturer, og skummet vil forsvinne fortere. Det høye sukkerinnholdet i melken gjør imidlertid at den kan få en tykk tekstur når den blir steamet på riktig måte.

Kokosmelk får ganske store bobler i melkeskummet, og det lønner seg derfor å slå og rulle muggen med melk godt før du begynner å helle. Hvis kokosmelken blir steamet på riktig måte, vil den få en veldig blank overflate.

Slik som mandelmelk, kan kokosmelk skjule noe av kaffesmaken. Men ettersom kokosmelken ikke er like vannete, passer den godt med sterke smaker, slik som for eksempel mørkbrent kaffe.

Havremelk

Det lave proteininnholdet i havremelk gjør at melken trenger lengre tid på å bli ordentlig steamet. Til gjengjeld tåler havremelk høyere temperaturer, og kan fint steames på rundt 65ºC. På samme måte som med mandelmelk, kan det lønne seg å inkorporere mer luft når man begynner steamingen, for å få en bedre tekstur på skummet.

For latte-kunst med havremelk anbefales det å la melken hvile i 30–45 sekunder før du lager kunsten, for å få en jevnere tekstur på skummet. Det lønner seg også å helle ganske raskt.

Havremelk er den plantebaserte melken som minner mest om kumelk. Den har en svak smak og nøytral ettersmak, og lar derfor kaffens smak stå i sentrum. På grunn av dette passer den perfekt til lysbrent kaffe.

Relaterte artikler