Hvorfor har folk melk i kaffen sin?

Er du en av de som helst ikke drikker kaffen svart?

Melk helles i en kopp med svart kaffe. Melk i kaffen er vanlig blant eldre. Foto: Colourbox.com

Kaffeundersøkelsen 2019 viser at 29 prosent av alle kaffedrikkende nordmenn foretrekker fløte eller melk i kaffen.

Blant kvinner i undersøkelsen oppgir 37 prosent at de drikker kaffen med melk. Blant personer i Oslo gjelder det 41 prosent.

Tallet omfatter både espressobaserte kaffedrikker med melk og koke- og traktekaffe tilsatt melk. Konsumet av espressobaserte kaffedrikker øker jevnt, men det er fortsatt lenge til espresso blir like utbredt som trakte- og kokekaffe hos norske forbrukere.

Men hva er så årsakene til at man velger å blande kaffe med melk? For mange er svaret at man liker kaffesmaken, men ønsker å dempe smaken av bitterhet. Blir du først vant til å bruke melk i kaffen, kan det være vanskelig å gå tilbake til svart kaffe.

Ulik toleranse for bitterhet

Hver og en av oss har ulik toleranse for bitterhet, og barn og unge er mer sensitive for bitterhet enn eldre. Samtidig er det viktig å understreke at god kaffe skal gi alle en behagelig munnfølelse uten for mye bitterhet! God kaffe er balansert.

Det er flere faktorer som kan forårsake at kaffen får en tydelig bitter smak. Enkelte kaffevarianter er i utgangspunktet mer bitre i smaken enn andre, men dosering og hvordan den ferdige kaffen lagres, er også av stor betydning.

En person heller melk i en kopp med espresso.

Konsumet av espressobaserte melkedrikker har bidratt til at flere drikker kaffe med melk. Foto: Colourbox.com

Melk i kaffen er vanlig blant eldre

Tradisjon og kultur spiller inn på bruken av melk i kaffen. Gammel vane er en av forklaringene på at melk i kaffen synes å være mer vanlig i den eldre delen av befolkingen. Mange av disse har vokst opp med at det ble servert melk eller fløte i kaffen, og de har derfor vent seg til denne kombinasjonen.

Samtidig er det et faktum at smaken forandrer seg gjennom livet. Mange eldre oppfatter svart kaffe som for syrlig. Melk er alkalisk, og bidrar derfor til å nøytralisere syren i kaffen.

Det er for øvrig gode helsemessige argumenter for at eldre bør unne seg en skvett melk i kaffen. Om man i utgangspunktet har et for lavt kalsiuminntak, kan koffein i enkelte tilfeller øke risikoen for beinskjørhet; fordi koffein øker utskillelsen av kalsium. En melkeskvett bidrar til en god tilførsel av kalsium.

Kaffe med melk er også en god kilde til jod, noe flere eldre har behov for. Jod er et viktig mineral som mange får i seg for lite av, spesielt unge kvinner.

Nyanser

Kaffeundersøkelsen viser at det store flertallet foretrekker svart kaffe. Mange mener det gir den beste muligheten til å smake kaffens mange gode aromastoffer. Smakene kan gi assosiasjoner som spenner fra bl.a. frukt og bær til sjokolade og karamell. Bruker du melk i kaffen, kamuflerer du en del av smaksbildet. Dette kan være enda mer merkbart om du bruker plantemelk i kaffen. Flere av disse kan gi kaffen en særegen og søtlig smak som vil påvirke kaffeopplevelsen.

Når det er sagt, kan melk i espressobaserte melkedrikker i mange tilfeller tilføre kaffesmaken noe positivt, enten det er snakk om kumelk eller plantemelk.

Relaterte artikler