Alt du trenger å vite om steamet melk

Hva gjør homogenisering og steaming med melken?

Steaming av melk Foto: Colourbox.com

Steamet melk inngår i flere kaffedrikker.

Ifølge enkelte kaffepurister kan det å tilføre melk eller steamet melk i kaffe bli sammenlignet med å helle sukker i rødvin. For resten av oss kan en god cappuccino eller kaffe latte gjøre en OK dag til en fin dag.

Hva er homogenisering?

I melk vil fettkulene i  utgangspunktet flyte opp og legge seg som et fløtelag på toppen av melken. Det er for å unngå dette at melken homogeniseres. I denne prosessen gjøres fettkulene så små at de fordeler seg jevnt i melken. Dette er en ren maskinell prosess. Ingen stoffer tilsettes, og melkens sammensetning forblir den samme.

Likevel er  ikke-homogeniserte melk litt søtere og mer aromatisk, ifølge meieribestyrer Trond V. Lund hos Rørosmeieriet. Ønsker du å bruke denne melken i for eksempel cappuccinoen, må du selv «homogenisere» melken ved å riste den godt og grundig, slik at fettet blir fordelt på en god måte.

Steamet melk

Til en skikkelig cappuccino kreves skikkelig trykkskummet – altså steamet – melk. Vi snakker om et solid damptrykk, som både varmer opp og ekspanderer melken. Slik slippes de tett sammenbundne aminosyrene løs. Den vannavstøtende enden av aminosyren vil søke etter luftbobler og fettkuler, mens den vannløselige enden vil søke etter vannmolekyler. Slik strekkes proteinet. Det dannes små bobler, og søtstoffene frigjøres. Nå har du skummet du trenger. Så er det bare å legge skummet i et vakkert mønster på den allerede preparerte espressoen!

Steaming av plantebasert melk

Dersom du skal steame plantebasert melk, er det viktig å huske på at ulike melkevarianter oppfører seg ulikt. Plantemelk og kumelk har en del kjemiske forskjeller som en god barista må være klar over. Havremelk er den plantebaserte melken som minner mest om kumelk, både i smak og hvordan resultatet blir når melken steames.

Relaterte artikler