Kaffebarkaffen latte kan fint lages hjemme.
Caffe latte egner seg for å lage latte art. Foto: Colourbox.comPå kaffebar lages en kaffe latte med espresso og steamet melk. Forholdet mellom espresso og melk varierer noe, men kaffesmaken er i hvert fall mildere enn i cappuccino og flat white. Kaffe latte serveres som oftest i vide kopper eller høye glass. Når melken helles over espressoen, stiger cremaen til toppen, og kaffedrikken kan derfor egne seg til å lage lattekunst.
Fasiten er at det ikke er noen forskjell – bortsett fra språket. Caffè latte er kaffe med melk på italiensk, og café-au-lait er kaffe med melk på fransk. I begge land får du espresso med steamet melk. I Frankrike går drikken også under navnet café crème. I Norge brukes både kaffe latte og café-au-lait om en latte. Den går også under navn som caffè latte og kaffelatte.
Oppskriften nedenfor nedenfor tar utgangspunkt i at du har en espressomaskin med steamer, men de færreste har dette hjemme. Du kan likevel få laget en kurant hjemmevariant av kaffe latte. I Italia er det vanlig å lage hjemme-latte ved hjelp av en mokkakanne. Har du ikke det, kan du lage (kruttsterk) kaffe på det bryggeutstyret du har tilgjengelig. Eller kanskje du har en kapselmaskin stående?
Hvis du har en melkeskummer, får du laget en kurant variant av steamet melk. Melkeskummere finnes i ulike varianter. En elektrisk håndholdt visp/melkeskummer er den enkleste typen, og disse kan du få til en svært rimelig pris.
* Bruk gjerne Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.
Vil du ha en balansert kaffedrikk? Da er cappuccino kaffen for deg!
For et utrent øye kan det være vanskelig å skille flat white fra cortado, cappuccino og kaffe latte.
Det finnes ingen spesifikk oppskrift på hvordan denne kaffedrikken lages, og det finnes derfor mange variasjoner.
Det finnes flere varianter av den over 200 år gamle drikken.