Slik steamer du melk hjemme

Steamet melk på 1–2–3!

En melkeskummer løftes ut av en liten mugge med melk Her har vi samlet noen tips til hvordan du kan steame melk hjemme – selv uten melkesteamer. Foto: Colourbox.com

Det er mange kaffeoppskrifter som krever at man steamer melk. De færreste har imidlertid en ordentlig melkesteamer hjemme. Det er likevel fullt mulig å steame melk på en god måte med det utstyret du har. Her går vi gjennom tre metoder som gjør at du raskt og enkelt kan steame melk hjemme neste gang en oppskrift krever det.

Noe av det viktigste når man steamer melk, er å velge riktig type melk. For eksempel er det svært vanskelig å steame plantebaserte melkealternativer, ettersom disse har en helt annen sammensetning av nærings­stoffer. Det beste resultatet får man når man bruker kumelk med relativt høyt fettinnhold, slik som helmelk. Det er også viktig at melken aldri overstiger 65℃, ettersom dette både gir melken en uønsket bismak og gjør den vanskelig å steame.

3 måter å steame melk på

Det er i all hovedsak tre ulike måter å steame melk på hjemme: med melkesteamer, med håndholdt melkeskummer og med presskanne.

Melkesteamer

Det finnes mange forskjellige melkesteamere der ute, til ulike prisklasser. Noen er mer fancy enn andre, men felles for dem er at de både varmer opp og steamer melken samtidig. De slår seg også av når melken når riktig temperatur, noe som er viktig. Deretter er det bare å helle den steamede melken over i kaffen, og nyte!

Håndholdt melkeskummer

Å bruke en håndholdt melkeskummer er nok den billigste måten å steame melk på, ettersom disse melkeskummerne ikke trenger å koste spesielt mye. Selv om dette er en noe mer krevende måte å steame melk på enn med melkeskummer, er det fortsatt enkelt, og gir kanskje det beste resultatet!

Dette trenger du:

  • En håndholdt melkeskummer
  • Et termometer
  • En liten kjele
  • En pitcher, eventuelt liten mugge

Slik gjør du det:

  1. Varm opp melken. Dette bør gjøres i en liten kjele på komfyren. Unngå å bruke mikrobølgeovn ettersom denne varmer opp melken ujevnt og gjør det vanskelig å følge med på temperaturen.
  2. Bruk et termometer. Melken skal ha en temperatur på mellom 50 og 65℃. Trekk derfor kjelen av varmen når melken er på rundt 60℃.
  3. Hell melken over i en forvarmet pitcher eller lignende. Slå på melkeskummeren og putt den ned i melken. Start med den på bunnen av pitcheren, og løft den opp omtrent 1 cm. Lag en virvelstrøm i melken, og hold melkeskummeren i samme posisjon i 20 sekunder. Jo høyere opp man har melkeskummeren, jo flere bobler vil dannes; og selv om man ønsker å danne bobler, kan det også bli for mye av det gode.
  4. Når melken er steamet, dunker du pitcheren i benken før du «virvler» på den. Dette kalles «bang & swirl», og gjøres for å knuse de største boblene i skummet og for få en jevn tekstur på skummet. Gjør dette 2–3 ganger.
  5. Hell melken over i kaffen, og nyt!

PS! Dersom du ikke har en melkeskummer, kan du også bruke en stavmikser, håndmikser eller lignende. Det er imidlertid noe mer krevende å styre dannelsen av bobler enn dersom man bruker en melkeskummer.

Presskanne

Man kan også steame melk med presskanne. Da varmer man opp melken på samme måte som ovenfor, men heller den i en presskanne i stedet for en pitcher. Deretter setter man på stempelet, før man presser det ned og trekker det opp gjentatte ganger. Til slutt vil det dannes skum. Deretter bruker man «bang & swirl»-metoden for å knuse de største boblene og gjøre melkeskummet jevnere.

Kilde: whatsthetea.no

Relaterte artikler