Slik lager du hjemmelaget havremelk

Havremelk er både sunt, godt og trendy – og dessuten er det enkelt å lage selv. Oppskriften får du her!

En mugge med melk og en skål med havregryn. Havremelk kan du svært enkelt lage selv. Foto: Colourbox.com

Mange ønsker å unngå kumelk, uten at de vil gi avkall på «melk» i kaffen av den grunn. Hva med å lage hjemmelaget havremelk?

Interessen for «melk uten melk» er økende, noe vi ser på salget av blant annet havremelk i norske butikker. Også kaffebarer har fått et mye større utvalg av alternativer til kumelk. Havremelk er et godt alternativ, og den kan gjerne være hjemmelaget.

Faktisk vil havredrikke ifølge trendbyrået Baum + Whiteman bli det aller mest trendy alternativet til kumelk i 2019. De spår for øvrig at trenden vil føre til en oppblomstring av havreprodukter. Havre er sunt, godt og populært, så hvorfor ikke lage din egen havremelk? Det er veldig enkelt å lage, noe stadig flere gjør. Har du lyst til å prøve deg, finner du en enkel og god oppskrift nedenfor.

Havre er sunt og godt

Havre har lange tradisjoner i norsk kosthold. De naturgitte forutsetningene for å dyrke havre er gode, og dette kornslaget kan brukes på mange ulike måter. I tillegg setter mange pris på havresmaken. Ved siden av å smake godt, gjør havren også godt for kroppen.

Havre inneholder en hel del gode stoffer som blant annet omega 6, kostfiber, protein, vitamin E, Tiamin, B6 vitamin, folat, kalium, kalsium, jern, magnesium, fosfor, sink og jod.

Oppskrift på havremelk

Ingredienser

  • ½ kg havregryn – store eller små, glutenfrie eller ei, økologiske eller «vanlige»
  • 1 liter vann

Fremgangsmåte

  1. Legg havregryn i vann, gjerne over natten eller tilsvarende.
    Det hevdes fra enkelte hold at du bør velge de store grynene for å få i deg mest mulig av de gode stoffene. Velger du dem, kan det være en fordel å la dem ligge litt ekstra lenge i bløt, gjerne 10–12 timer. På denne måten vil du være helt sikker på at de er gjennombløte.
  2. Rist vannet godt av.
  3. Kjør grynene og 1 liter vann i blenderen til det ikke lenger er noen klumper eller spor av gryn.

Ekstra smak

Om du ønsker en ekstra smak på melken, for eksempel til en spesiell anledning, er det mange muligheter. Blant annet kan du tilsette etter ønske:

  • 4 cl konjakk
  • 5 ss kakao blandet med 6 ss sukker
  • 2 ss vanilje-ekstrakt
  • 10–20 dråper rom- eller vaniljeessens

Relaterte artikler