Dette bør du vite om lysbrent og mørkbrent kaffe

Brennegraden har stor betydning for smaksopplevelsen.

En mann kontrollerer en brennemaskin. Kunsten er å brenne kaffebønnene på en måte som frigjør aromastoffene som finnes i dem. Foto: Colourbox.com

Grovt sagt kan man si at lysbrent kaffe er syrlig og at mørkbrent kaffe er bitter.

Under brenningen av kaffebønner er tid og temperatur de viktigste faktorene for å lage forskjellige varianter av lysbrent og mørkbrent kaffe.

Bønnene blir ikke brent i bokstavelig forstand. Risting/røsting og steking er kanskje mer beskrivende for hva som skjer med bønnene når de går fra grønne til brune. I denne kjemiske prosessen frigjøres aromastoffene som ligger i bønnene. Dette skjer når vannet i bønnene fordamper, og celler med olje åpner seg.

Kunsten er å brenne de bestemte kaffebønnene på en måte som frigjør aromastoffene som finnes i bønnene. For å kunne vite hva som egner seg best, må brenneren ha kunnskap om råvaren og brennemaskinen. Med utgangspunkt i dette lages det en brenneprofil som skal få det beste ut av bønnene. En erfaren brenner kan lage kaffe med forskjellige egenskaper ved å styre tid og temperatur.

Syrlig lysbrent og bitter mørkbrent

Lysbrente varianter har en kort brennetid, og er kjent for å være syrlige. Hvis bønnene brennes for lite, vil smaken bli rå og emmen. Syrligheten reduseres når bønnene får en lengre brennetid. Bønnene får mer sødme og bitterhet istedenfor, noe som ofte er tilfellet med mellombrente varianter. Hvis bønnene brennes for lenge, blir kaffen veldig bitter. Kaffen vil dessuten miste sine særegne smaker. Hvis kaffen er blitt brent veldig mørkt, kan det være et forsøk på å kamuflere dårlig kaffekvalitet.

Tre skåler med kaffe av tre ulike brennegrader står ved siden av hverandre

Lysbrent kaffe er gjerne syrligere enn mørkbrent kaffe. Foto: Colourbox.com

Den nordiske brennestilen

Den norske og nordiske brennestilen er kjent for å være lysbrent, mens man i Sør-Europa og USA finner en overvekt av mørkbrent kaffe. Trenden i spesialkaffemiljøet verden over går imidlertid i retning av lysbrent. Det vi i Norge ofte omtaler som «frokostkaffe», er gjerne mellombrente varianter.

Lysbrent kaffe kommer ofte fra Sør-Afrika. Kaffe herfra beskrives gjerne som fruktig, floral, saftig og syrlig, og disse egenskapene kommer best frem når bønnene blir lysbrent. Hvis man er vant til kaffe som er mørkere brent, kan enkelte lysbrente varianter minne mer om te enn om kaffe. Både farge, smak og «body» oppleves som lysere og lettere. Lysbrent kaffe er såpass transparent at det er umulig å skjule eventuelle defekter. Derfor egner lysbrent kaffe seg for kvalitetsbønner.

Kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika er kjent for å være runde, søte og fyldige. Smaken blir ofte beskrevet med ord som sjokolade, nøtter, plomme og rosin. En mørkere brenning egner seg for disse variantene.

Smakspreferanser varierer. Hvis du foretrekker syrlig og fruktig kaffe, kan du med fordel se etter kaffe som er lysbrent. Er du glad i søtere og kraftigere kaffe, bør du derimot se etter kaffe som er mørkere brent. Det er for øvrig mellombrent og mørkbrent kaffe som egner seg best sammen med melk.

Espresso heller i en glasskopp

Kaffebønner som er beregnet til espresso brennes gjerne på en helt særegen måte. Foto: Colourbox.com

Espresso

Kaffe ment for espressomaskin har tradisjonelt vært mørkbrent. Det som er spesielt med brenningsprosessen til espressobønner, er at temperaturen er lavere enn hva som er normalt for mørkbrent kaffe. For å kompensere for lavere temperatur blir bønnene brent over en lengre tid. Denne måten å brenne kaffen på skal gi espressoen en rundere og fyldigere smak.

Det er ikke bare bønnene og brenningen av dem som har betydning for kaffens smak, også andre faktorer spiller inn.

Visste du at …?

  • Lysbrent kaffe har et høyere innhold av antioksidanter.
  • For de som har en sensitiv mage, kan mørkbrent kaffe være mer skånsomt. Mørkbrent kaffe inneholder et stoff som får magen til å produsere mindre syre, ifølge forskning.
  • Mørkbrent kaffe inneholder mer koffein enn lysbrent kaffe.

Det hevdes også at helseeffektene fra kaffe er knyttet opp mot hvilken type kaffe du drikker.

Relaterte artikler