Norsk verdensmester brenner kaffe i Polen

Her promoterer Audun Sørbotten den norske og nordiske kaffetradisjonen.

Audun Sørbotten Audun Sørbotten promoterer den norske kaffetradisjonen med en lett brennestil. Foto: Sjo og Floyd

Det er hektisk aktivitet foran standen til Audun Coffee på kaffemessen i Berlin. Mange ønsker å smake på kaffen til den tidligere VM-vinneren, som nå driver et kaffebrenneri i Bydgoszcz i det nordlige Polen.

Den nordiske kaffestilen betyr en lett brennestil som får frem fruktigheten i kaffen. Audun Sørbotten forteller om dette.

– Det er krevende å levere et godt resultat med en lett brennestil. Det er jo nesten vanskeligere å vinne NM enn VM, smiler Audun.

– Du må brenne innenfor de parameterne dommerne er trent til å like. Hvis du kommer fra for eksempel USA eller nesten hvilket som helst annet land, så er du som regel ukjent med den stilen. Det å vinne VM var fantastisk med tanke på markedsføringen.

Trigget kjemikeren

Audun er utdannet kjemiker ved NTNU, og jobbet ved Sintef i Trondheim før han for alvor begynte med kaffe.

– Det var ikke slik at jeg var så kolossalt opptatt av kaffe og smak i begynnelsen. Men som kjemiker ble jeg fasinert av selve prosessen med å få frem de gode smakene i kaffen. Jeg oppdaget at det er komplisert å brenne på en måte som gir et godt resultat. Du kan si det trigget kjemikeren i meg! Det ble starten på min kaffekarriere. Jeg jobbet flere år hos Solberg & Hansen hvor jeg lærte mye. Ikke minst av flerårig norgesmester og verdensmester Simo Kristidhi.

– For øvrig er jo en av de morsomme tingene med kaffe at det alltid er noe nytt å lære!

Polske kaffenerder

– Polen har stort kaffemiljø, og mange er svært opptatt av kaffe. Jeg regner meg som kaffegeek, men i Polen vil jeg nok ikke falle inn under den betegnelsen … Det polske kaffemiljøet er veldig intenst, men det er også veldig inspirerende! Jeg er markedsleder innen fruktig kaffe på det polske markedet. Ingen ting av det jeg produserer går til Norge, men jeg bruker samme leverandør som mange norske brennerier. Det er Nordic Approach som jeg har et godt samarbeid med, sier Audun Sørbotten.

Relaterte artikler