Slik brenner du kaffebønner med en popkornmaskin

Popkornmaskiner egner seg overraskende godt til å brenne kaffe. Her får du fremgangsmåten på hvordan det gjøres!

En trebolle står på et bord, overfylt med popkorn Popkorn … eller kaffe? Foto: Colourbox.com

Kaffebrenning er en kunst som enhver kaffeentusiast kan få til hjemme, så lenge man har riktig utstyr og er villig til å eksperimentere litt.

Kaffebrenning er svært gøy å mestre. Det finnes hjemmebrennere som er både flotte og fancy, men de koster også deretter. Heldigvis trenger du ikke å investere i disse for å kunne brenne god kaffe hjemme – alt du trenger er en liten popkornmaskin.

Hva skjer under brenneprosessen?

Brenneprosessen er det som gjør at kaffebønnene utvikler farge, lukt og smak. Det første som skjer under en kaffebrenning er at vannet begynner å fordampe. Man vil da etter hvert høre en poppelyd som kalles for «the first crack». Lyden kan minne om popkorn som poppes, og signaliserer at kaffebønnene begynner lysbrenningen.

1–2 minutter etter dette hører man nye poppelyder, kalt «the second crack». Disse er mye kraftigere og skarpere enn det første «cracket», og signaliserer at kaffebønnene er midt mellom medium brent og mørkbrent. I Norge er lysbrent kaffe det mest populære, og denne ligger mellom første og andre «crack».

I tillegg til lyden bør man følge med på lukten og fargen til kaffebønnene. Lysbrent kaffe har gjerne en syrlig og floral lukt, mens mørkbrent kaffe har en søtere lukt med hint av nøtter. Også fargen avslører hvor langt man har kommet i brenneprosessen.

Hvordan brenne kaffe med en popkornmaskin?

Du behøver en popkornmaskin med varmluft for å kunne brenne kaffe. De beste maskinene har en skål med flat bunn og luftventiler rundt kanten, slik som denne. Disse gjør at kaffebønnene holdes i konstant bevegelse, og dermed brennes jevnt. Styr unna popkornmaskiner som krever olje for å lage popkorn, for disse fungerer ikke til kaffebrenning.

Husk at det er nødvendig å bruke gode råvarer for at kaffen skal bli god. Kjøp derfor råkaffe av høy kvalitet! Pass også på å ikke brenne for mye kaffe av gangen, da det kan gi ujevne resultater.

Vi anbefaler å brenne kaffen utendørs, siden det oppstår røyk under brenningen. Hvis ikke bør du sette på kjøkkenviften og åpne vinduet.

En haug kaffebønner er nybrente og ryker fordi de er varme

Når kaffen er brent, gjelder det å kjøle ned kaffebønnene så raskt som mulig. Foto: Colourbox.com

Dette trenger du

  • Popkornmaskin med varmluft
  • 85–100 gram grønn kaffe
  • To dørslag (eller boller) for å avkjøle kaffebønnene
  • En kniv (eller lignende) som tåler varme
  • Tidtaker

Fremgangsmåte

1. Slå på popkornmaskinen og hell oppi kaffebønnene. Til å begynne med kan det hende at kaffebønnene er litt for tunge til at maskinen klarer å bevege på dem. Bruk da en kniv eller lignende, og rør i kaffebønnene frem til maskinen klarer det på egenhånd.

2. Popkornmaskiner blir raskt varme, og i løpet av 1 minutt vil temperaturen være på over 100ºC. Kaffebønnene vil bli lysebrune og gi fra seg en søtlig gresslukt. Vannet begynner nå å fordampe.

3. Etter 2,5–3 minutter vil temperaturen nå omtrent 185ºC, og du vil da høre lyden av «the first crack». Kaffebønnene har nå fått en mørkere farge, og begynner å lukte kaffe i stedet for gress. Dampen vil bli tykkere og mørkere.

4. Når temperaturen går over 195ºC, vil kaffen være lysbrent. Selv om det teknisk sett er mulig å drikke kaffen på dette stadiet, vil den fortsatt være underutviklet, og kan smake litt gress. Dersom du ønsker lysbrent kaffe, bør du derfor vente en liten stund til.

5. Når du nærmer deg 4 minutter, vil temperaturen komme oppimot 220ºC, og du vil snart høre «the second crack». Røyken fra popkornmaskinen vil være kraftigere. Dersom du tar kaffen straks du hører det andre «cracket», vil den være mellombrent. Dersom du venter enda lenger, til du har en jevn og kraftig poppelyd (som et maskingevær), vil kaffen være mørkbrent.

6. Når du er fornøyd med brennegraden, gjelder det å avkjøle kaffebønnene raskt. De fortsetter nemlig å brennes etter at du fjerner dem fra popkornmaskinen. Avslutt derfor brenneprosessen litt før de er ferdig! Den enkleste måten å avkjøle kaffen på er å helle bønnene forsiktig frem og tilbake mellom to dørslag. Gjør dette frem til du kan ta på kaffebønnene uten å brenne deg.

7. Når kaffebønnene er fullstendig avkjølt, bør de oppbevares i en lufttett beholder. Ettersom kaffebønnene frigir C0etter brenningen, bør du  aller helst bruke en ventilpose eller en fermenteringskrukke. Disse har en enveisventil som tillater avgassing uten at oksygen slipper inn, og er derfor perfekt til kaffebrenning. Du kan eventuelt la kaffebønnene ligge et kjølig og mørkt sted i 12 timer før du putter dem i en vanlig lufttett beholder.

8. For optimale resultater bør kaffebønnene hvile i 12–24 timer etter brenning. Dersom de oppbevares riktig, holder kaffen seg fersk i opptil én uke.

Ikke vær redd for å prøve og feile

Dersom resultatet ikke blir bra på første forsøk, er det ingen grunn til å fortvile. Noter deg hvor lenge kaffebønnene var i popkornmaskinen, hvilken farge de hadde, hvordan lukten var og hvilken lyd bønnene lagde da du avsluttet brenneprosessen. Deretter justerer du dette til neste gang.

Eksperimenter med ulike brennetider og ulike kaffebønner, og se hva som fungerer. Et godt tips kan være å mellombrenne kaffebønnene første gang, og deretter justere brennetiden hvis du ønsker en lysere eller mørkere brenningsgrad.

Kilder: thecaptainscoffee.com, popsci.com, kaffe.no, library.sweetmarias.com