Smak og aroma blir utviklet under brenningen av kaffebønner, og nettopp derfor er brenningen helt avgjørende for hvor god kaffen blir.
Det finnes ikke en generell standard for kaffebrenning. Dette er fordi kaffebønner har ulike egenskaper. Brennetiden vil derfor variere, i samsvar med blant annet størrelsen, tettheten og fuktighetsnivået til bønnene.
Brennerne tar også hensyn til at kaffen skal tilberedes ved hjelp av ulike metoder. På bakgrunn av disse faktorene blir det utarbeidet en helt spesifikk brenneprofil.
Et vanlig hovedskille når det gjelder brenneprofil er lysbrent og mørkbrent kaffe. For å kunne vite hvilken profil som egner seg best, må brenneren ha kunnskap om råvaren, og evne til å lage en brenneprofil som får det beste ut av bønnene. Ikke alle bønner passer til de ulike brennegradene.
Betydningen av brenningsprosessen stod lenge i skyggen av baristaen når det gjelder arbeidet som ligger bak kunsten det er å lage en god kopp kaffe. Konkurransegrenen World Coffee Roasting har satt kaffebrenneren på kaffekartet. Også kaffebrenning er et håndverk.
Brenneren Simo Kristidhi i Solberg & Hansen har vunnet NM i kaffebrenning flere ganger, senest i 2019. I VM i 2018 kom han på en sterk sjetteplass.
– Det er veldig kult at folk nå får øynene opp for hvor viktige vi er for kaffen. Det er også viktig at vi nå har fått et samlet forum for diskusjon og utvikling av yrket vi driver, sa Kristidhi for noen år siden.
I VM-konkurransen skal deltakerne brenne totalt fire ulike kaffer: én single origin og tre ulike kaffer til en blend. Kunnskap om kaffebønnene er derfor nødvendig.
Inntil Rune Tjønsø etablerte Hindø Kaffebenneri, hadde han ikke vært mer opptatt av kaffe enn folk flest.
Noen kaffebønner og blandinger smaker rett og slett bedre enn andre. Det er det flere grunner til.
Er du også en som er glad i duften av kaffe?
Brenneriene sørger for at kaffen brennes slik norske forbrukere ønsker det.