< 1 minutt

Lave kaffepriser tvinger bønder til å flykte

Kaffeprisene har falt rundt 60 prosent siden 2015. 

Tre kaffebønder. Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene, blant annet International Coffee Partners (ICP). Illustrasjonsfoto av kaffebønder i Guatemala. Foto: ICP

Kaffebønder i Guatemala og Colombia tvinges til utlendighet eller til kokainkartellene.

Prisene er blitt så lave at flere bønder i Honduras og Guatemala har blitt en del av den store migrasjonen fra Latin-Amerika nordover mot USA. Det sies at «migrasjonsproblemet» rett og slett er et kaffeproblem. Andre kaffebønder, i land som Colombia og Peru, har byttet ut kaffen med kokablader.

Det brasilianske overskuddet

En av årsakene til at kaffeprisen nå er så lav, er å finne i Brasil. Sør-Amerikas største stat produserer nemlig mest kaffe av alle, og her har avlingene vært rekordstore de to siste årene. I 2018 produserte Brasil mellom 63 og 64 millioner sekker kaffe, mot normalt 52 til 58 millioner sekker. Økningen har endret hele balansen i markedet.

Les også: Brasil – verdens største kaffeprodusent

Siden 2017 har de fleste kaffebønder dyrket med tap. Økte produksjonskostnader er en del av dette bildet. Klimaendringer truer 60 prosent av alle ville kaffearter, og det koster å bøte på konsekvensene. Bøndene har for eksempel blitt tvunget til å kjøpe kjemikalier for å bekjempe kafferust, en sopp som antas å ha en sammenheng med klimaendringer.

Internasjonal innsats

Flere aktører samarbeider med lokale bønder i berørte land for å øke lønnsomheten hos kaffebøndene. Blant annet International Coffee Organization (ICO), som er en sammenslutning av kaffeimporterende- og eksporterende land, og International Coffee Partners (ICP), som eies av kaffeaktører som Joh. Johannson Kaffe, Löfbergs, Paulig og Lavazza.

ICP etablerte allerede i 2014 et prosjekt i Trifinio-regionen, som består av landene El Salvador, Honduras og Guatemala. Målet er å bedre både miljømessige, økonomiske og samfunnsmessige forhold i de kaffedyrkende områdene.