Monsunregn har satt sitt tydelige preg på denne kaffen, mer enn bare i navnet.
Bønnene blir mørkbrent, og kaffen er intens og kraftig. Syrligheten er nesten fraværende. Foto: Colourbox.comEn monsun er en vind som skifter retning med årstiden. I India er begrepet monsun først og fremst brukt om sommerlig havvind med store mengder regn og fuktig luft. Kaffen som påvirkes av dette klimaet kalles derfor for monsooned malabar.
Monsuneringsmetoden har blitt brukt helt siden den indiske kaffens tidlige historie. Kaffen ble da fraktet med seilskip fra India til Europa på 1700-tallet, og under disse reisene ble det oppdaget at fuktigheten under monsunperioden ga kaffen en unik karakter.
Selv om Monsooned Malabar-bønnene ikke lenger blir fraktet med seilskip, forsøker man likevel fortsatt å gjenskape de samme klimatiske forholdene.
I dag blir kaffebønnene lagt i lagerhus uten vegger. Gjennom sterke regnskyll og fuktig, saltholdig sjøluft som blåser inn over land, blir bønnene jevnlig utsatt for høy luftfuktighet. Fuktigheten trenger inn i bønnene, og resultatet blir dermed at de sveller opp.
I denne prosessen skifter samtidig fargen på bønnene fra grønn til gyllen gul. Også dette er et resultat av klimaets påvirkning, for de fleste andre kaffetyper blir ikke så gule.
Bønner som blir monunsert, gir kaffe med en karakteristisk smak. Bønnene blir mørkbrent, og kaffen er intens og kraftig. Syrligheten er nesten fraværende.
Smaken og aromaen blir gjerne beskrevet med ord som søt tobakk, salt sjøluft, krydret, lær, nøtter, sjokolade og vanilje. Fordi dette er en kraftig og fyldig kaffe, går den godt sammen med melk.
Unner du deg god kaffe, bør du også passe på å oppbevare den på en forskriftsmessig måte. Da bevarer du de gode smakene lenger.
Terroir er svært avgjørende for hvordan kaffen din smaker.
Kaffe er en fantastisk og spennende drikk med en lang historie.
Kaffe som har vært innom en apekropp, gir gourmetkaffe for mennesker.