Skal det være en vietnamesisk eggkaffe?

La deg ikke skremme av at kombinasjonen kaffe og egg virker merkelig!

En eggeplomme ligger i en skje. Det er kun plommen du skal bruke i en vietnamesisk egg-kaffe. Foto: Colourbox.com

Er du ute etter en annerledes kaffeopplevelse, kan det være verd å prøve eggkaffe. Denne spesielle drikken er opprinnelig vietnamesisk og heter «Cà phê trứng» på originalspråket.

Vietnamesisk eggkaffe skal etter sigende være «oppfunnet» av en bartender ved Metropole Hotel i Hanoi en gang på 1940-tallet. Derfra har den funnet veien ut til barer og kaffesteder over hele Vietnam. Men hva er egentlig eggkaffe, og hvordan lages det?

Et lite ritual

Kort fortalt: Når du lager vietnamesisk eggkaffe bruker sterk kaffe – en dobbel espresso fungerer utmerket. Så trenger du søt, kondensert melk og eggeplomme. I Vietnam er det ofte et lite ritual knyttet til kaffetilberedningen. Varmt vann siles gjennom en slags filter med finmalt, mørkbrent robusta og ned i en forvarmet kopp. Akkurat denne delen av tilberedningen kan forkortes ved å bruke espresso eller annen sterk kaffe.

Det finnes flere ulike varianter av eggkaffe. Noen tilsetter vaniljesmak, andre serverer kaffen kald.

Vietnamesisk eggkaffe

Ingredienser

  • Sterk, fyldig kaffe, f.eks. en dobbel espresso
  • 1 dl søt kondensert melk eller Viking Melk tilsatt sukker etter eget ønske
  • 1 eggeplomme

Fremgangsmåte

  1. Brygg kaffe.
  2. Mens kaffen lages, tar du frem et egg og skiller eggehvite og plomme. Det er kun plommen du skal bruke. Den legger du i en skål.
  3. Hell melken i skålen og pisk den godt sammen med eggeplommen. Visp så lenge at fargen endrer seg fra sterkt gul til luftig lysegul.
  4. Hell kaffen i en serveringskopp og hell deretter eggeblandingen forsiktig over kaffen, slik at det dannes et lokk.
  5. Vips, eggkaffen din er ferdig!

Relaterte artikler