Slik lager du oliang – thailandsk iskaffe

Dette er en søt og kremet kaffedrikk!

Et glass med thailandsk iskaffe står på et bord Thailandsk iskaffe er nesten som en dessert. Foto: Colourbox.com

Thailandsk iskaffe, også kjent som oliang, har lenge vært populært i Thailand og resten av Sørøst-Asia. De siste årene har kaffens popularitet også vært økende i andre deler av verden.

Navnet oliang er en sammensetning av o ‘svart’ og liang ‘kald’ på Teochew-dialekten til kinesiske immigranter i Thailand. Dette er en minoritetsgruppe som har hatt stor innvirkning på thailandsk mat og drikke.

Ekte thailandsk iskaffe lages med såkalt oliangpulver, som inneholder robustakaffe, mais, kardemomme, sesamfrø, soyabønner og ris. Kaffen skal tradisjonelt tilberedes med en spesiell type kaffesokk som kalles tungdtom. Det er imidlertid også fullt mulig å lage thailandsk kaffe med ingrediensene og utstyret du har hjemme.

Grunnoppskrift på thailandsk iskaffe

Thailandsk iskaffe består av to hovedkomponenter: kaffe og søtet, kondensert melk. Det er sistnevnte som gjør at kaffen får en så tykk og fløyelsmyk tekstur.

Bruk helst en mørkbrent kaffe med smak av sjokolade, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World. Vi anbefaler å bruke presskanne eller en annen såkalt «immersion»-bryggemetode for at kaffen skal ligne så mye som mulig på ekte thailandsk iskaffe.

Oppskriften gir nok til ett glass. Tilpass mengden kondensert melk etter hvor søt du ønsker at iskaffen skal være.

En kokk blander sammen kondensert melk og kaffe for å lage thailandsk iskaffe

Den kondenserte melken røres sammen med den varme kaffen. Foto: Colourbox.com

Ingredienser

  • 2–3 dl nytraktet kaffe
  • 2–3 ss kondensert melk
  • 1–2 ts kremfløte (kan sløyfes)
  • En klype salt
  • Isbiter

Fremgangsmåte

  1. Lag kaffe og hell det oppi en stor kopp.
  2. Tilsett kondensert melk og salt i kaffen, og rør til den kondenserte melken er fullstendig oppløst. Smak eventuelt til med mer kondensert melk og salt.
  3. Finn frem et glass og fyll det med isbiter.
  4. Hell kaffeblandingen over isbitene, og rør til kaffen er fullstendig avkjølt.
  5. Tilsett eventuelt litt kremfløte, og observer den marmorerte effekten som oppstår. Deretter er det bare å nyte iskaffen!

Ulike varianter av thailandsk iskaffe

Oppskriften ovenfor er en grunnoppskrift på thailandsk iskaffe, men kaffen kan varieres på mange forskjellige måter. Du må derfor gjerne prøve deg frem til du finner din favoritt.

En populær variant er å tilsette krydder i kaffen. Spesielt kardemomme og allehånde brukes mye, men også andre såkalte ‘varme’ kryddere vil kunne fungere. For eksempel smaker thailandsk iskaffe utrolig godt med vanilje, men da kan det være fornuftig å redusere mengden kondensert melk, slik at kaffen ikke blir overdrevent søt.

Det er også mulig å servere kaffen varm – da dropper man bare isbitene. Denne varianten smaker spesielt godt med mye krydder, og er perfekt på kalde vinterdager!

Ønsker du en voksenvariant av thailandsk iskaffe, er det bare å tilsette litt brennevin. Her er Kahlúa og whisky gode alternativer, men også andre likører og brennevinstyper – slik som for eksempel Licor 43 – vil kunne fungere godt.

Kilder: wikipedia.org, thespruceeats.com, homegrounds.co

Relaterte artikler