Dette er en søt og kremet kaffedrikk!
Thailandsk iskaffe er nesten som en dessert. Foto: Colourbox.comNavnet oliang er en sammensetning av o ‘svart’ og liang ‘kald’ på Teochew-dialekten til kinesiske immigranter i Thailand. Dette er en minoritetsgruppe som har hatt stor innvirkning på thailandsk mat og drikke.
Ekte thailandsk iskaffe lages med såkalt oliangpulver, som inneholder robustakaffe, mais, kardemomme, sesamfrø, soyabønner og ris. Kaffen skal tradisjonelt tilberedes med en spesiell type kaffesokk som kalles tungdtom. Det er imidlertid også fullt mulig å lage thailandsk kaffe med ingrediensene og utstyret du har hjemme.
Thailandsk iskaffe består av to hovedkomponenter: kaffe og søtet, kondensert melk. Det er sistnevnte som gjør at kaffen får en så tykk og fløyelsmyk tekstur.
Bruk helst en mørkbrent kaffe med smak av sjokolade, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World. Vi anbefaler å bruke presskanne eller en annen såkalt «immersion»-bryggemetode for at kaffen skal ligne så mye som mulig på ekte thailandsk iskaffe.
Oppskriften gir nok til ett glass. Tilpass mengden kondensert melk etter hvor søt du ønsker at iskaffen skal være.
Oppskriften ovenfor er en grunnoppskrift på thailandsk iskaffe, men kaffen kan varieres på mange forskjellige måter. Du må derfor gjerne prøve deg frem til du finner din favoritt.
En populær variant er å tilsette krydder i kaffen. Spesielt kardemomme og allehånde brukes mye, men også andre såkalte ‘varme’ kryddere vil kunne fungere. For eksempel smaker thailandsk iskaffe utrolig godt med vanilje, men da kan det være fornuftig å redusere mengden kondensert melk, slik at kaffen ikke blir overdrevent søt.
Det er også mulig å servere kaffen varm – da dropper man bare isbitene. Denne varianten smaker spesielt godt med mye krydder, og er perfekt på kalde vinterdager!
Ønsker du en voksenvariant av thailandsk iskaffe, er det bare å tilsette litt brennevin. Her er Kahlúa og whisky gode alternativer, men også andre likører og brennevinstyper – slik som for eksempel Licor 43 – vil kunne fungere godt.
Kilder: wikipedia.org, thespruceeats.com, homegrounds.co
En herlig og søt kaffecocktail med kondensert melk!
En lagdelt drink med smak av kaffe, kondensert melk og vanilje.
Kaffe med hjemmelaget yoghurt – kan det bli stort bedre?
Savner du å reise? Med denne frappen kan du få ordentlig sydenfølelse – hjemmefra!