Slik lager du kaldbrygget yoghurtkaffe

Kaffe med hjemmelaget yoghurt – kan det bli stort bedre?

En kokk heller kondensert melk i et glass med kaldbrygget kaffe Denne vietnamesiske iskaffen inneholder kondensert melk og yoghurt. Foto: Colourbox.com

Kaldbrygget yoghurtkaffe – også kjent som cà phê sữa chua – er en vietnamesisk kaffeoppskrift.

Iskaffen lages ved å kombinere kaffe med vietnamesisk yoghurt og kondensert melk. Resultatet blir en yoghurtkaffe som er kremet, syrlig og søt.

Oppskrift på yoghurtkaffe

Bruk gjerne en mørkbrent kaffe i denne oppskriften, for eksempel Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World-serien. Kaffen skal være kald når du bruker den i oppskriften, så lag gjerne kaldbrygget kaffe hvis du har tid!

Kaffen bør serveres i et highballglass, slik at man kan se den marmorerte effekten som oppstår når man rører i kaffen.

Ingredienser

  • 1 dl sterk kaffe, kald
  • 1 ss kondensert melk
  • 0,8 dl vietnamesisk yoghurt
  • Isbiter

Fremgangsmåte

  1. Hell kaffe og kondensert melk i et glass, og rør til det er godt blandet.
  2. Tilsett isbiter, og topp med vietnamesisk yoghurt.
  3. Server med sugerør eller skje for å kunne røre i kaffen før du drikker den!
En skål med vietnamesisk yoghurt står på et bord

Vietnamesisk yoghurt kan man fint lage hjemme. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på vietnamesisk yoghurt

Det er fullt mulig å bruke vanlig yoghurt i denne oppskriften, men det blir selvsagt best dersom du lager vietnamesisk yoghurt!

Ingredienser

  • 200 gram søtet kondensert melk
  • 300 ml vann, rett under kokepunktet
  • 360 ml helmelk
  • 360 ml naturell yoghurt

Fremgangsmåte

  1. Hell kondensert melk i en bolle og tilsett det nesten kokende vannet. Pisk til det er godt blandet.
  2. Hell melken i bollen, og pisk det godt.
  3. Tilsett deretter yoghurten, og pisk forsiktig til alt er godt blandet.
  4. Hell yoghurtblandingen over i små beholdere – for eksempel gamle syltetøyglass. Ikke sett på lokkene ennå.
  5. Sett en stor kjele på komfyren, og plasser syltetøyglassene slik at de står oppreist i kjelen. Hell vann oppi kjelen til det går nesten helt opp til kanten på syltetøyglassene. Ta deretter ut glassene igjen.
  6. Kok opp vannet, og slå av kokeplaten. Kok opp ekstra vann i en vannkoker.
  7. Plasser syltetøyglassene (fortsatt uten lokk) forsiktig oppi kjelen i det nesten kokende vannet. Fyll deretter opp med ekstra vann fra vannkokeren til vannet er nesten helt opp til kanten på syltetøyglassene. Pass på at vannet ikke spruter oppi yoghurten!
  8. Legg et håndkle over kjelen, og pass på at det ikke kommer nedi vannet eller yoghurten. La yoghurten stå i det varme vannet til vannet har blitt kaldt, ca. 4–5 timer. Yoghurten skal nå ha tyknet.
  9. Ta syltetøyglassene ut av vannet, skru på lokkene og oppbevar i kjøleskapet til de skal spises.

Kilde: foodandwine.com, whiteonricecouple.com

Relaterte artikler