Slik lager du kaldbrygget yoghurtkaffe
Kaffe med hjemmelaget yoghurt – kan det bli stort bedre?
Denne vietnamesiske iskaffen inneholder kondensert melk og yoghurt. Foto: Colourbox.com
Kaldbrygget yoghurtkaffe – også kjent som cà phê sữa chua – er en vietnamesisk kaffeoppskrift.
Iskaffen lages ved å kombinere kaffe med vietnamesisk yoghurt og kondensert melk. Resultatet blir en yoghurtkaffe som er kremet, syrlig og søt.
Oppskrift på yoghurtkaffe
Bruk gjerne en mørkbrent kaffe i denne oppskriften, for eksempel Kontinental Franskbrent fra Coffee of the World-serien. Kaffen skal være kald når du bruker den i oppskriften, så lag gjerne kaldbrygget kaffe hvis du har tid!
Kaffen bør serveres i et highballglass, slik at man kan se den marmorerte effekten som oppstår når man rører i kaffen.
Ingredienser
- 1 dl sterk kaffe, kald
- 1 ss kondensert melk
- 0,8 dl vietnamesisk yoghurt
- Isbiter
Fremgangsmåte
- Hell kaffe og kondensert melk i et glass, og rør til det er godt blandet.
- Tilsett isbiter, og topp med vietnamesisk yoghurt.
- Server med sugerør eller skje for å kunne røre i kaffen før du drikker den!
Vietnamesisk yoghurt kan man fint lage hjemme. Foto: Colourbox.com
Oppskrift på vietnamesisk yoghurt
Det er fullt mulig å bruke vanlig yoghurt i denne oppskriften, men det blir selvsagt best dersom du lager vietnamesisk yoghurt!
Ingredienser
- 200 gram søtet kondensert melk
- 300 ml vann, rett under kokepunktet
- 360 ml helmelk
- 360 ml naturell yoghurt
Fremgangsmåte
- Hell kondensert melk i en bolle og tilsett det nesten kokende vannet. Pisk til det er godt blandet.
- Hell melken i bollen, og pisk det godt.
- Tilsett deretter yoghurten, og pisk forsiktig til alt er godt blandet.
- Hell yoghurtblandingen over i små beholdere – for eksempel gamle syltetøyglass. Ikke sett på lokkene ennå.
- Sett en stor kjele på komfyren, og plasser syltetøyglassene slik at de står oppreist i kjelen. Hell vann oppi kjelen til det går nesten helt opp til kanten på syltetøyglassene. Ta deretter ut glassene igjen.
- Kok opp vannet, og slå av kokeplaten. Kok opp ekstra vann i en vannkoker.
- Plasser syltetøyglassene (fortsatt uten lokk) forsiktig oppi kjelen i det nesten kokende vannet. Fyll deretter opp med ekstra vann fra vannkokeren til vannet er nesten helt opp til kanten på syltetøyglassene. Pass på at vannet ikke spruter oppi yoghurten!
- Legg et håndkle over kjelen, og pass på at det ikke kommer nedi vannet eller yoghurten. La yoghurten stå i det varme vannet til vannet har blitt kaldt, ca. 4–5 timer. Yoghurten skal nå ha tyknet.
- Ta syltetøyglassene ut av vannet, skru på lokkene og oppbevar i kjøleskapet til de skal spises.
Kilde: foodandwine.com, whiteonricecouple.com