Utvannet iskaffe? Nei takk!
Det er heldigvis enkelt å sørge for at iskaffen får kraftig kaffesmak. Foto: Colourbox.comEn av de største utfordringene når man lager iskaffe, er nettopp at den fort blir vannet ut. Vi har derfor samlet 5 tips som sørger for at iskaffen ikke bare blir god, men at den også får en kraftig kaffesmak!
Dette virker kanskje selvsagt, men siden det antageligvis er den enkleste måten å unngå utvannet kaffe på, velger vi å nevne det likevel. En vanlig måte å lage iskaffe på er nemlig å brygge kaffe direkte over isbiter – såkalt japansk iskaffe. For å unngå at kaffen blir svak, er trikset å ta isbitene med i beregningen. Dersom man for eksempel skal bruke 1 liter vann til 60 gram kaffe, og isbitene tilsvarer 4 dl, skal man kun bruke 6 dl vann i bryggeprosessen – men fortsatt like mye kaffe.
Et annet alternativ er å bruke kaffeisbiter. Dersom du sitter igjen med restekaffe, kan du helle kaffen i en isbitform og putte den i fryseren. Deretter kan du trakte kaffe på helt vanlig måte – over kaffeisbitene. Slik unngår du at kaffen blir utvannet.
Bruker du kaffeisbiter for å holde iskaffen kald når den er ferdiglaget, unngår du også at iskaffen blir vannet ut mens du nyter den. Faktisk blir kaffesmaken sterkere etter hvert som isbitene smelter!
Når man kaldbrygger kaffe, får man et naturlig sødmefullt brygg. Det betyr at man ikke behøver å bruke like mye tilsetningsstoffer, verken i form av melk eller siruper. Kaldbrygget kaffe smaker også nydelig som den er, gjerne bare med en isbit eller to. Og det beste av alt – da forblir kaffesmaken i sentrum!
Dersom du bruker melk i iskaffen, kan det være fornuftig å bruke en kraftig og mørkbrent kaffe. Lysbrente kaffetyper står nemlig i fare for å bli overdøvet av melken. Prøv for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World – den er en av våre favoritter!
En klassisk red eye er traktekaffe som er tilsatt espresso. Men også iskaffe kan tilsettes espresso, slik at den får en kraftigere kaffesmak. Enklere blir det faktisk ikke!
Ulike kaffetyper vil gi svært ulike smaksprofiler.
Dette er en vanvittig god kombinasjon!
Denne fremgangsmåten er en variant av japansk iskaffe.
Begge drikkes kaldt, men de ulike bryggemetodene gir ulike smaksopplevelser.