Med disse tipsene blir kjedelig iskaffe til historie!
Hvis iskaffen blir kjedelig, er det på tide å ta grep! Foto: Colourbox.comNoe man imidlertid bør være klar over, er at man må tilberede iskaffe på en litt annen måte enn varme kaffedrikker. Siden kaffen er kald, vil nemlig ikke sukker eller tykke sauser løse seg opp ordentlig. På grunn av dette må man ty til litt andre alternativer når man ønsker å tilsette smak og gjøre iskaffen søtere. Vi har her samlet 6 tips til hvordan du gjør dette!
Å bruke smaksatte siruper slår to fluer i én smekk – ikke bare gjør det iskaffen søt, men det tilfører også en ekstra smak til kaffen. Det er kun fantasien som setter grenser for hva slags smaker som kan brukes – klassiske varianter som vanilje, karamell og sjokolade passer selvfølgelig godt, men det er også nydelig med friskere smaker som lime, jordbær og tranebær.
Vietnamesisk iskaffe – også kalt ca phe sua da – er en klassiker av en grunn. Ikke bare er den enkel å lage, men den smaker også nydelig! Hemmeligheten er rett og slett å tilsette søtet, kondensert melk i iskaffen. Det tilfører sødme, samtidig som iskaffen blir kremet og god.
Ønsker du å lage en litt mer spesiell variant av denne iskaffen, kan du først lage dulce de leche av den kondenserte melken. Dette gjøres enkelt ved å koke den kondenserte melken på lav varme i 2–3 timer, slik at den karamelliseres. Deretter kan du gjerne tilsette litt flaksalt, så den blir en variant av salt karamell. Nam!
Dersom du ønsker å tilføre naturlig sødme til iskaffen, kan du bytte ut melken med et plantebasert melkealternativ. Flere av disse er nemlig søtere enn vanlig melk. Et eksempel er kokosmelk, som også gir iskaffen en tropisk vri!
Det er mange kryddere som smaker godt i kombinasjon med kaffe. En tommelfingerregel er at ‘varme’ kryddere passer spesielt godt. Dette er kryddere som ofte brukes i baking, slik som kakao, kanel, kardemomme og vanilje. Det kan imidlertid også være svært godt med kryddere som chilipepper, gurkemeie og salt. Og ved å kombinere ulike kryddere, kan man skape nye og spennende smakskombinasjoner!
Det høres kanskje rart ut å tilsette frukt i kaffe, men det er faktisk en utrolig god kombinasjon som sørger for at kaffen får en kompleks smaksprofil. Her er det mange muligheter; for eksempel kan man tilsette sitrus – slik som appelsinjuice, limesirup eller sitronskiver – eller man kan tilsette fruktpuréer av for eksempel banan, avokado eller mango.
Dette føles kanskje litt som å jukse, ettersom iskrem vil gjøre at iskaffen minner mer om en dessert enn en drikk. Men det må være lov, for kaffe og iskrem er en nydelig kombinasjon! Dette blir nesten som milkshake, avhengig av hvor mye iskrem som brukes. Vanilje og sjokolade er nok de smakene som objektivt sett passer best, men her kommer selvsagt personlig preferanse inn i bildet. Prøv deg gjerne frem til du finner din favoritt!
Forfriskende og herlig iskaffe med smak av jordbær og sjokolade.
Kaffe og krydder har blitt kombinert omtrent like lenge som man har drukket kaffe.
Dette er en sunn og næringsrik smoothie!
En søt og fyldig islatte!