Slik lager du krydret islatte

Kanel og kaffe er en uslåelig kombo.

Et glass med iskaffe og en krukke med kaffebønner står på et bord Kaffe og krydder har en lang historie. Foto: Colourbox.com

Denne iskaffen passer året rundt – enten om sommeren for å kjøle seg ned, om høsten når krydret kaffe er som mest populært, eller som en dessertkaffe etter et stort julemåltid.

Her får du derfor oppskriften på en deilig og forfriskende islatte med masse smakfullt krydder.

Oppskrift på krydret islatte

Oppskriften gir nok til én kopp kaffe. Nederst i artikkelen får du også oppskriften på kanelsirup!

Ingredienser – islatte

  • Espresso *
  • 50 ml melk
  • 15 ml kanelsirup
  • Isbiter

* Dersom du ikke har tilgang til espressomaskin, kan du enten lage espresso på en Aeropress, eller brygge svært sterk kaffe. Vi anbefaler å bruke en espressoblanding, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.

Fremgangsmåte – islatte

  1. Ha et par isbiter i en blender, og hell over melken. Kjør blandingen til melken har fått dobbelt volum, omtrent 1 minutt.
  2. I mellomtiden lager du kaffen, og heller over i en cocktailshaker. Tilsett kanelsirupen.
  3. Ha 5–6 isbiter i cocktailshakeren, og rist godt.
  4. Fyll et høyt glass halvveis opp med isbiter, og sil kaffeblandingen over isbitene.
  5. Hell over melkeskummet, og rør forsiktig til det så vidt begynner å blande seg.
  6. Nyt umiddelbart!

Ingredienser – kanelsirup

  • 2,5 dl vann
  • 2 kanelstenger
  • 150 gram sukker

Fremgangsmåte – kanelsirup

  1. Ha vann og kanelstengene i en kjele og kok opp. La det småkoke i minst 10 minutter – jo lenger du lar det koke, jo mer kanelsmak vil sirupen få.
  2. Fjern kanelstengene, og tilsett sukkeret. Kok opp blandingen igjen, og la det småkoke til sukkeret har løst seg ordentlig opp.
  3. La sirupen avkjøle seg fullstendig før du heller den over i en lufttett beholder. Kan oppbevares i kjøleskapet i opptil én uke.

Tips!

Dersom du ønsker tynnere/tykkere sirup, kan du bruke mer/mindre vann enn det som er oppgitt i oppskriften.

Ønsker du søtere/mindre søt sirup, kan du justere sukkermengden.

Ønsker du en annen kryddersmak? Da kan du bytte ut kanelstengene med for eksempel kardemomme eller stjerneanis. Eller hva med å prøve en blanding av flere typer kryddere? Prøv deg gjerne frem med favorittene dine!

Relaterte artikler