Slik lager du kaffe på presskanne

Slik blir presskannekaffen så god som mulig!

En mann i skjorte heller nytraktet kaffe fra en presskanne over i en turkis kopp Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger av malingsgraden på kaffen. Foto: Colourbox.com

Presskannen er en enkel bryggemetode, og utstyret tar heller ikke stor plass på kjøkkenbenken. Og ikke minst er det svært hyggelig å servere kaffe fra en presskanne!

Det finnes mer enn bare én fremgangsmåte når man skal lage kaffe på en presskanne. Ikke bare kan man variere forholdet mellom kaffe og vann, men man kan også justere vanntemperaturen, traktetiden og kaffens malingsgrad. Det er ikke slik at én fremgangsmåte er bedre enn en annen – det kommer rett og slett an på personlig preferanse. Vi anbefaler derfor at du prøver deg frem til du finner den oppskriften du liker best!

Hva trenger du for å lage presskannekaffe?

Det finnes presskanner i mange ulike størrelser. Hvilken som egner seg best, avhenger rett og slett av hvor mange du skal lage kaffe til.

Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann. Kaffens malingsgrad kan gjerne være presskannemalt. «Presskannemalt» er definert som en egen malingsgrad i Norge. Den er grovmalt, men ikke fullt så grov som kokmalt. Selv om det er mulig å kjøpe presskannemalt kaffe i dagligvarebutikker, anbefaler vi likevel å kverne kaffen selv. Det gir nemlig best resultat.

Vannet bør ha en temperatur på mellom 92ºC og 96ºC. Bruker du lysbrent kaffe, kan du gjerne holde deg i øvre sjiktet. Da kan du fint bruke vannet straks det har kokt opp. Dersom du bruker mørkbrent kaffe, bør imidlertid vannet ha noe lavere temperatur. Vent da 15–25 sekunder etter at vannet har kokt opp før du heller det oppi presskannen.

Det kan også være en fordel å bruke en digital vekt, slik at du vet nøyaktig hva forholdet mellom kaffe og vann er. Ikke bare blir det enklere å justere på oppskriften til neste gang, men du vil også kunne gjenskape oppskriften dersom kaffen ble akkurat slik du liker den.

 

Slik lager du presskannekaffe

Dette er en fremgangsmåte som vi i KaffeGeek kan gå god for. Den kan være et godt utgangspunkt for videre eksperimentering.

  1. Forvarm presskannen. Dersom dette ikke gjøres, vil temperaturen på vannet synke flere grader, noe som påvirker ekstraksjonen. Forvarm presskannen ved å helle varmt vann i den, enten fra springen eller fra vannkokeren. Deretter slås dette vannet ut. Før du slår det ut, bør du ha kokt opp vannet til kaffen.

  2. Hell ønsket mengde kaffe og vann i presskannen. Dersom du vil vite nøyaktig hvor mye kaffe og vann det er i kannen, kan du la presskannen stå på en vekt mens du gjør disse stegene. Dette anbefales for best mulig resultat.

  3. Pass på at all kaffen blir fuktet. Bruk gjerne en skje til å røre rundt.

  4. La kaffen stå og trekke mens stempelet sitter på i øvre stilling. Hvor lenge kaffen skal trekke, avhenger av kaffens malingsgrad. Hvis du bruker presskannemalt kaffe, er det anbefalt å la den stå i ca. 6 minutter. Ved grovere eller finere malingsgrad justeres bryggetiden. Jo grovere malt kaffen er, jo lenger skal den trekke. Den bør imidlertid ikke stå mer enn 7–8 minutter – det sies nemlig at maksimal anbefalt kontakttid for kaffe er 8 minutter. Bruker du filtermalt kaffe, bør ikke kaffen trekke i mer enn 4–5 minutter. Står den lenger enn det, kan den fort bli overekstrahert og bitter. Tilpass også bryggevariablene etter kaffens brenningsgrad.

  5. Når kaffen er ferdigtrukket, rører du i overflaten med en skje. Mesteparten av kaffekornene vil da synke til bunnen, og det vil bli liggende igjen et lag med skum og litt korn på toppen. Du kan gjerne fjerne noe av dette skummet med en skje. Det inneholder nemlig bare bitterstoffer, og bidrar derfor ikke med noen god smak.

  6. Sett på stempelet og press forsiktig ned. Presser du for raskt og med for stor kraft, kan du risikere at kaffen spruter! Pass også på at du ikke presser stempelet helt ned – stopp når stempelet er like over kaffen i bunnen av presskannen. Da unngår du at kaffen virvles opp igjen.

  7. Etter å ha presset ned stempelet, kan du gjerne la kaffen stå i ytterligere to minutter før servering. Da vil eventuelle sedimenter (særlig ved finere malingsgrader) synke til bunnen.
En familie på tre sitter rundt frokostborder, og moren skjenker kaffe i kopper fra en presskanne

Det er svært hyggelig å servere kaffe fra en presskanne. Foto: Colourbox.com

Dosering

Beregn 60–70 gram kaffe per liter vann, etter smak og behag.

60 gram per liter

3 kopper 3 dl vann 18 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 24 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 48 gram kaffe

70 gram per liter kaffe

3 kopper 3 dl vann 21 gram kaffe
4 kopper 4 dl vann 35 gram kaffe
8 kopper 8 dl vann 56 gram kaffe

Lei av kaffegrut?

Når kaffen i presskannen er drukket opp, ligger det igjen et lag med våt kaffegrut i bunnen. Gruten skal ikke skylles ut i vasken, for da kan rørene tette seg! Den skal kastes i matavfallet, hvis mulig.

Selv om mesteparten av gruten er fjernet fra presskannen, vil det fortsatt ligge igjen mye grums. Hvis du synes det er styrete å rengjøre presskannen, kan du vurdere å bruke presskannefilter. I flere dagligvarebutikker får du kjøpt Evergood presskannefilter. All gruten vil da samle seg i dette filteret, slik at det bare er å løfte det ut og kaste det i søpla. Også filteret kan kastes i matavfallet.

En annen fordel med å bruke filter er at man vil få silt ut fettstoffene i kaffen. Dette er spesielt bra for dem med høyt kolesterol. Presskannekaffe, kokekaffe og espresso inneholder nemlig fettstoffer som øker mengden av det skadelige LDL-kolesterolet i blodet.

Relaterte artikler