VM i AeroPress er like rundt hjørnet

Anton Söderman skal representere Norge i World AeroPress Championship 2019 søndag 24. november.

Anton Södermalm i kaffevognen sin. Söderman i sin kaffevogn «Neongrut». Herfra selges det spesialkaffe og mat. Foto: Sjo og Floyd

I år skal 65 deltakere fra hele verden konkurrere om å bli 2019 World AeroPress Champion i London.

AeroPress er en liten kaffebrygger laget av plast. Utstyret består av en beholder, et stempel og en liten filterholder med papirfilter. Det er svært dyktige og dedikerte kaffe-entusiaster som deltar i VM i AeroPress. Konkurransene i AeroPress-brygging er samtidig kjent for å være mer uhøytidelige enn andre kaffekonkurranser, med mye moro og kreativitet.

AeroPress-konkurranser må i tillegg kunne sies å være blant de mest publikumsvennlige. Publikum kommer tettere på enn i andre kaffekunst-konkurranser, og bedømmingen foregår dessuten live der og da. På konkurranseområdet vil det også være en egen bryggebar for deltakere, hvor de vil brygge oppskriftene sine for publikum.

Anton Söderman vant NM i AeroPress 1. september, med denne vinneroppskriften.

Hvordan fungerer konkurransen?

Alle deltakerne skal brygge kaffe med den samme konkurransekaffen. Hvilken kaffe dette er, forbli hemmelig nesten helt frem til konkurransestart. Det vil si, deltakerne får bare fire timer på seg til å smake kaffen for første gang og deretter perfeksjonere oppskriften sin, før de skal på scenen og konkurrere.

Konkurransen fungerer litt som en cup. I hver runde får tre og tre deltakere åtte minutter på seg til å lage én kopp med kaffe som deretter skal blindsmakes av et dommerpanel. Det er ingen poengskjema eller diskusjoner dommerne imellom i denne konkurransen. Det telles til tre, og på tre må alle dommerne peke på den kaffen de likte best. Deltakeren som har laget denne, går videre til neste runde, mens de to andre deltakerne ryker ut. Til slutt står det igjen kun én deltaker.

Men hva om alle tre dommere peker på hver sin kopp? Da er det en på forhånd utvalg hoveddommer som avgjør.

Vannet har betydning

KaffeGeek tok en prat med Anton Söderman under Kaffens marked på Stortorvet 1. oktober. Han har jobbet mange år i Kaffebrenneriet. Nå driver han kaffevognet Neongrut, som han har bygget opp sammen med animatør Julian Vargas og danser og skuespiller Adil Khan.

Norgesmesteren fortalte at han gleder seg til konkurransen i London, men er spent på hvordan det vil være å brygge kaffe med det lokale vannet. Springvann i Norge og Storbritannia kan nemlig ha betydelige forskjeller.

Konkurransereglene sier imidlertid at det er tillatt å benytte sitt eget vann i konkurransen, og vi vet ikke hvilket vann Söderman velger å bruke.

Söderman har deltatt i flere ulike kaffekonkurranser tidligere. I 2018 vant han NM i Cup Tasting, og under NM i kaffe 2019 kom han på andreplass i Brewers Cup.

Konkurranse med norsk opprinnelse

Den norske baristaen Tim Wendelboe er kjent som en pioner når det gjelder AeroPress. Han var med på å arrangere det aller første verdensmesterskapet i 2008 – vel å merke med kun tre deltakerne, og alle var norske. Siden den gang har konkurransen vokst betraktelig. Gjennom de nasjonale konkurransene er totalt ca. 3000 AeroPress-entusiaster involvert hver år.

Du finner en video på YouTube om hvordan Tim Wendelboe lager AeroPress-kaffe i kaffebaren sin, og kan lese mer om VM i AeroPress på World AeroPress Champion.

Relaterte artikler