SteepShot brygger kaffe på under ett minutt

KaffeGeek har snakket med oppfinneren av den portable kaffebryggeren!

En SteepShot-kaffebrygger står på en benk med en kaffekopp i bakgrunnen Den norske bryggeren er rask og enkel å bruke. Foto: SteepShot

Når man oppbevarer rykende varm kaffe i en termokopp, er det gjerne én ting som er spesielt plagsomt: trykket som bygges opp i koppen på grunn av varmen. Dette kan resultere i at kaffe spruter overalt når man åpner termokoppen, eller i verste fall at den begynner å lekke. Dette trykket har SteepShot valgt å utnytte.

SteepShot er en norsk oppfinnelse. Den manuelle kaffebryggeren bruker trykket som bygges opp i beholderen til å lage kaffe. Bryggeren er minimalistisk og praktisk, og gir deg en deilig kopp med kaffe på under 30 sekunder. Det er trykket som gjør at kaffen blir ferdig så raskt.

Hva er SteepShot?

SteepShot ble funnet opp av Ari Halonen, som lagde bryggeren rett og slett fordi han var utålmodig og ikke ønsket å vente lenge på at kaffen skulle bli ferdig.

– Jeg elsker god kaffe, og har prøvd nesten alle bryggemetoder som finnes. Det fantes imidlertid ingen metode som var enkel eller rask nok, og som likevel brygget kvalitetskaffe, sier Halonen til KaffeGeek. – Jeg fikk idéen i januar 2016 da jeg rengjorde en termos og en AeroPress. Jeg oppdaget hvilket trykk som kunne opparbeides inni termosen, og forestilte meg et kaffefilter i termoslokket. Dermed var idéen født. Jeg ville gjøre kaffebrygging enklest mulig, og få fokuset vekk fra alt «laboratorieutstyr» og diverse tilhørende «ritualer». Idéen ble så patentert, og nå er vi blant annet i ferd med å starte opp salg i både USA og Kina.

En demontert versjon av SteepShot

En demontert SteepShot. Foto: SteepShot

Kaffen som lages er såkalt «immersion»-brygg, samme type kaffe som lages på for eksempel presskanne. Kaffen fra SteepShot blir imidlertid annerledes enn presskannekaffe, ettersom trykket gjør at kaffen brygges raskere. Smaksprofilen blir derfor noe annerledes, og kaffen kan minne litt om en blanding mellom presskanne, AeroPress og mokkakanne. Med en total bryggetid på under ett minutt, gir den konsistent god kaffe.

Bryggeren har et svært enkelt design. Den er mer eller mindre bare en stålkopp med lokk og en trykkventil. Bryggeren har et metallfilter som sørger for at man får svært ren kaffe. Filteret har samme størrelse som AeroPress-filteret, så du kan også bruke papirfilter dersom du foretrekker det.

Ikke bare er SteepShot brukervennlig og lett å rengjøre, men den er også perfekt å ha med seg på tur ettersom den er liten og lett, og ikke behøver noe ekstra utstyr for å kunne brygge deilig kaffe. Den er laget i slitesterkt materiale, og tåler derfor å ligge i en fullpakket sekk uten at den blir ødelagt.

Nærbilde av metallfilteret som brukes i SteepShot

Metallfilteret har samme størrelse som AeroPress-filtere. Foto: SteepShot

Hvordan brukes SteepShot?

SteepShot er svært enkel å bruke. Alt man trenger å gjøre, er å helle kaffe og kokende vann oppi bryggeren, og skru på lokket. Deretter venter man i alt fra 20 sekunder til 1 minutt, avhengig av hvordan man ønsker kaffen, og så er den klar. Da snur man bryggeren på hodet over en kopp, og åpner ventilen.

Et godt utgangspunkt er å bruke 14 gram kaffe med malingsgraden medium-fin – altså omtrent samme malingsgrad som man bruker til AeroPress – 200 gram kokende vann og 30 sekunders bryggetid.

Noe som er viktig når man skal lage kaffe på SteepShot, er at man ikke fyller beholderen helt full med vann. Man behøver nemlig et tomrom mellom vannet og ventilen for at trykket skal kunne bygge seg opp. Man bør derfor helst ikke bruke mer enn 240 gram vann.

Kaffe skytes ut av SteepShot når ventilen åpnes

Kaffen «skytes» ut av bryggeren når man åpner ventilen. Foto: SteepShot

Det er også viktig å ikke åpne ventilen mens den peker mot deg eller andre – det kan nemlig føre til brannskader, ettersom man benytter seg av kokende vann. Pass derfor på at du aldri åpner ventilen før du har den opp-ned over en kopp.

Kilde: timwendelboe.no, steepshot.com

Relaterte artikler