NoAir Coffee brygger kaffe i vakuum

Er vakuumbrygget kaffe den neste store trenden?

Nærbilde av en NoAir-kaffebrygger, med en kaffepose i bakgrunnen NoAir Coffee skiller seg ut fra andre kaffebryggere. Foto: NoAir Coffee System

Det finnes svært mange forskjellige kaffebryggere der ute, men NoAir Coffee System er den eneste som brygger kaffe i vakuum. Ifølge produsenten gjør dette at kaffen både brygges raskere og smaker bedre!

NoAir begynte som en Kickstarter-kampanje som hadde som mål å samle inn 10 000 kroner. Da kampanjeperioden var over hadde de samlet inn over 200 000 (!) kroner. Per nå er det ikke mulig å kjøpe NoAir-bryggeren, men forhåpentligvis kommer den etter hvert til salgs på noaircoffe.com.

Tre NoAir-kaffebryggere står på et bord sammen med utstyret som følger med pakken

Bryggeren kommer i to farger, og det medfølger blant annet metallfilter, trakt og vakuumpumpe. Foto: NoAir Coffee System

Hvorfor vakuum?

Nå kaffebønner brennes, fanges det CO2 inne i kaffen. Når man heller vann over malt kaffe, ser man at denne gassen frigjøres i form av en såkalt «blomstring». Vanlige bryggemetoder er imidlertid ikke i stand til å fjerne karbondioksidet uten at man får karbonsyre i den ferdigbryggede kaffen. Resultatet blir at man kan få varierende ekstraksjoner med bitter eller sur smak. Karbonsyren er også grunnen til at noen får vondt i magen når de drikker kaffe.

En av oppfinnerne bak NoAir Coffee System, Tony Dodd, ønsket å gjøre noe med nettopp denne problemstillingen. Han designet derfor en kaffebrygger som klarer å fjerne karbondioksidet fullstendig fra brygget. Designet har enkelt og greit en pumpe på toppen, som man bruker for å pumpe luften ut av beholderen. Det skapes da en tilstand av vakuum, og det atmosfæriske trykket inne i beholderen synker. Dette gjør at Henrys lov om gasser slår inn, noe som gjør at CO2-en som er fanget i den malte kaffen klarer å bryte løs. Deretter pumpes karbondioksidet ut av beholderen.

Resultatet blir at karbondioksidet ikke ender opp som karbonsyre i den ferdigbryggede kaffen. Samtidig blir kaffen fullstendig fuktet når det ikke lenger er noe CO2 til stede, noe som gjør at vannet klarer å trekke ut mer og bedre smak fra kaffen.

Noen heller ferdig kaffe fra en NoAir-kaffebrygger over i en hvit kopp

Med NoAir Coffee System kommer kaffen til å smake til godt – hver eneste gang! Foto: NoAir Coffee System

Slik bruker du NoAir Coffee System

NoAir-bryggeren er svært enkel å bruke:

  1. Tilsett 22 gram malt kaffe, og legg på det medfølgende metallfilteret.
  2. Skru på den øverste delen av bryggeren, og hell på varmt vann.
  3. Sett på den forseglende korken og pumpen som følger med bryggeren.
  4. Pump 6–9 ganger, og vent 30–45 sekunder. Gjenta denne pumpeprosessen to ganger til.
  5. Og voilà! kaffen er klar på omtrent 2,5 minutter.

Du kan se video av fremgangsmåten på YouTube.

Som resultat av vakuumet dannes det en såkalt «super bloom», altså en blomstring som er mye voldsommere enn man finner i andre bryggeprosesser. Dette betyr at det dannes mye skum når man bruker pumpen. Man skal derfor stoppe pumpingen straks skummet nærmer seg korken.

Et stort pluss med NoAir er at den er allsidig. Man kan for eksempel lage kaldbrygget kaffe på den. Den store fordelen med å lage kaldbrygg i vakuum er at man unngår oksidasjon, slik at den ferdige kaffen får enda bedre smak. I tillegg kan man bruke NoAir til å brygge te, japansk iskaffe og espressolignende brygg.

Kilde: noaircoffee.com