Er vakuumbrygget kaffe den neste store trenden?
NoAir Coffee skiller seg ut fra andre kaffebryggere. Foto: NoAir Coffee SystemNoAir begynte som en Kickstarter-kampanje som hadde som mål å samle inn 10 000 kroner. Da kampanjeperioden var over hadde de samlet inn over 200 000 (!) kroner. Per nå er det ikke mulig å kjøpe NoAir-bryggeren, men forhåpentligvis kommer den etter hvert til salgs på noaircoffe.com.
Nå kaffebønner brennes, fanges det CO2 inne i kaffen. Når man heller vann over malt kaffe, ser man at denne gassen frigjøres i form av en såkalt «blomstring». Vanlige bryggemetoder er imidlertid ikke i stand til å fjerne karbondioksidet uten at man får karbonsyre i den ferdigbryggede kaffen. Resultatet blir at man kan få varierende ekstraksjoner med bitter eller sur smak. Karbonsyren er også grunnen til at noen får vondt i magen når de drikker kaffe.
En av oppfinnerne bak NoAir Coffee System, Tony Dodd, ønsket å gjøre noe med nettopp denne problemstillingen. Han designet derfor en kaffebrygger som klarer å fjerne karbondioksidet fullstendig fra brygget. Designet har enkelt og greit en pumpe på toppen, som man bruker for å pumpe luften ut av beholderen. Det skapes da en tilstand av vakuum, og det atmosfæriske trykket inne i beholderen synker. Dette gjør at Henrys lov om gasser slår inn, noe som gjør at CO2-en som er fanget i den malte kaffen klarer å bryte løs. Deretter pumpes karbondioksidet ut av beholderen.
Resultatet blir at karbondioksidet ikke ender opp som karbonsyre i den ferdigbryggede kaffen. Samtidig blir kaffen fullstendig fuktet når det ikke lenger er noe CO2 til stede, noe som gjør at vannet klarer å trekke ut mer og bedre smak fra kaffen.
NoAir-bryggeren er svært enkel å bruke:
Du kan se video av fremgangsmåten på YouTube.
Som resultat av vakuumet dannes det en såkalt «super bloom», altså en blomstring som er mye voldsommere enn man finner i andre bryggeprosesser. Dette betyr at det dannes mye skum når man bruker pumpen. Man skal derfor stoppe pumpingen straks skummet nærmer seg korken.
Et stort pluss med NoAir er at den er allsidig. Man kan for eksempel lage kaldbrygget kaffe på den. Den store fordelen med å lage kaldbrygg i vakuum er at man unngår oksidasjon, slik at den ferdige kaffen får enda bedre smak. I tillegg kan man bruke NoAir til å brygge te, japansk iskaffe og espressolignende brygg.
Kilde: noaircoffee.com
Den lille dingsen får plass i hånda!
Crucial Detail sin kaffebrygger kan brygge alt fra det milde til det kruttsterke.
Det er derfor det perfekte utstyret til kaffedrikking i skog og mark.
Noen ganger er det faktisk størrelsen som teller …