Pistasjlatte – en ny trend?

Slik kan du lage den populære pistasjlatten hjemme!

Nærbilde av pistasjnøtter som detter ut av en pose Hvis du liker både kaffe og pistasjnøtter, kommer denne latten til å bli en favoritt! Foto: Colourbox.com

Hva får du når du kombinerer pistasj og kaffe? Jo, en kaffedrikk for alle pistasjelskere! Pistasjlatte er en deilig og kremet kaffedrikk med god fylde og smak av pistasjnøtter.

I Midtøsten har pistasjnøtter vært en viktig ingrediens i matlaging i over 9000 (!) år. Nøtten ble tatt med til Europa for omtrent 2000 år siden, nærmere bestemt til Sicilia i Italia, hvor den har blitt dyrket siden. Pistasj er fremdeles den mest brukte nøtten i desserter og søtsaker i både Midtøsten og Italia.

Pistasj og drikkevarer

Pistasjnøtter og matlaging har en lang tradisjon, men å tilsette pistasj i drikkevarer er heller ingen ny oppfinnelse. Nøtten har blitt brukt i drikkevarer i årevis, blant annet i ulike typer brennevin. Et annet eksempel er såkalt menengiç coffee, som til tross for navnet ikke er kaffe i det hele tatt. Drikken kalles også for terpentinkaffe eller pistasjkaffe, og lages ved å røste og knuse blomster fra terpentintreet, som er en underart av pistasjtreet.

Pistasjlatte er imidlertid en relativt ny drikk i den vestlige verden. Mye av æren kan her rettes til Starbucks, som i 2014 lanserte en kaffe mocca med pistasj- og rosesirup, før de lanserte en prototype av pistasjlatte fem år senere. I 2021 lanserte de en ny og forbedret pistasjlatte, som en del av vintermenyen. Denne ble svært populær, og populariteten gjorde at flere kaffebarer begynte å eksperimentere med pistasjlatte på sine menyer. Drikken finnes derfor nå på en rekke kaffebarer i Nord-Amerika og Storbritannia, og den sprer seg sakte, men sikkert gjennom resten av Europa. Populariteten til pistasjlatten er forventet å øke i tiden fremover.

En kopp med kaffe står på et bord ved siden av pistasjnøtter

Pistasjnøtter og drikkevarer har lenge vært kombinert. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på pistasjlatte

Selv om pistasjlatten ennå ikke har inntatt det norske markedet, betyr ikke det at du trenger å gå glipp av den nye trenddrikken – den er nemlig enkel å lage hjemme. Alt du trenger å gjøre er å tilsette pistasjsirup i en kaffe latte. Du kan enten kjøpe en ferdig sirup, for eksempel Monin sin pistasjsirup, eller lage din egen.

Når man lager pistasjlatte bør man helst bruke en kaffe med mye sødme, gjerne med hint av sjokolade og karamell. Disse smakene passer nemlig utmerket sammen med pistasj. Vi anbefaler derfor West Valley Costa Rica, Blå Java eller Huehuetenango Guatemala fra Coffee of the World-serien.

Denne oppskriften gir nok til to kopper.

Ingredienser

 • 60–120 ml espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe
 • 2 ts smør
 • 3,5 dl melk
 • 1 ts pistasjsirup (se oppskrift nedenfor)
 • Sukker eller annen søtning (valgfritt)

Fremgangsmåte

 1. Tilbered espresso, eventuelt sterkt brygget kaffe. Presskannekaffe egner seg for eksempel godt.
 2. Brun smøret i en liten kjele over medium varme. Pass på at det ikke brenner seg!
 3. Steam melken. Dersom du ikke har melkesteamer, kan du varme opp melken i en liten kjele til rett under kokepunktet. Bruk deretter en stavmikser for å få den luftig.
 4. Tilsett pistasjsirup, brunet smør og søtning i melken. Rør til det er godt blandet.
 5. Fordel melkeblandingen i to kopper. Tilsett deretter espressoen. Topp gjerne med litt melkeskum.
En treskål står på et hvitt underlag, fylt opp med pistasjnøtter

Det er enkelt å lage pistasjsirup selv. Foto: Colourbox.com

Oppskrift på pistasjsirup

Oppbevar den ferdige pistasjsirupen i en lufttett beholder i kjøleskapet. Den har en holdbarhet på opptil 2 uker.

Ingredienser

 • 2 dl sukker
 • 1 dl vann
 • 2 dl pistasjnøtter uten skall

Fremgangsmåte

 1. Ha alle ingrediensene i en liten kjele. Gi blandingen et oppkok.
 2. La blandingen småkoke i 10 minutter.
 3. Hell sirupen i en blender, og kjør til den blir glatt.
 4. Hell sirupen gjennom en sil eller et kjøkkenhåndkle for å fjerne eventuelle nøttebiter.
 5. La sirupen avkjøle seg fullstendig på benken før du putter den i kjøleskapet.

Tips! Tilpass sukkermengden etter hvor søt du ønsker at sirupen skal være. Dersom du ønsker en tynnere sirup, kan du bruke litt mer vann. Ønsker du en tykkere sirup, kan du tilsette til maisenna før sirupen kokes opp.

Kilde: perfectdailygrind.com, sixcleversisters.com, snacksandsips.com

Relaterte artikler