Slik kan du lage den populære pistasjlatten hjemme!
Hvis du liker både kaffe og pistasjnøtter, kommer denne latten til å bli en favoritt! Foto: Colourbox.comI Midtøsten har pistasjnøtter vært en viktig ingrediens i matlaging i over 9000 (!) år. Nøtten ble tatt med til Europa for omtrent 2000 år siden, nærmere bestemt til Sicilia i Italia, hvor den har blitt dyrket siden. Pistasj er fremdeles den mest brukte nøtten i desserter og søtsaker i både Midtøsten og Italia.
Pistasjnøtter og matlaging har en lang tradisjon, men å tilsette pistasj i drikkevarer er heller ingen ny oppfinnelse. Nøtten har blitt brukt i drikkevarer i årevis, blant annet i ulike typer brennevin. Et annet eksempel er såkalt menengiç coffee, som til tross for navnet ikke er kaffe i det hele tatt. Drikken kalles også for terpentinkaffe eller pistasjkaffe, og lages ved å røste og knuse blomster fra terpentintreet, som er en underart av pistasjtreet.
Pistasjlatte er imidlertid en relativt ny drikk i den vestlige verden. Mye av æren kan her rettes til Starbucks, som i 2014 lanserte en kaffe mocca med pistasj- og rosesirup, før de lanserte en prototype av pistasjlatte fem år senere. I 2021 lanserte de en ny og forbedret pistasjlatte, som en del av vintermenyen. Denne ble svært populær, og populariteten gjorde at flere kaffebarer begynte å eksperimentere med pistasjlatte på sine menyer. Drikken finnes derfor nå på en rekke kaffebarer i Nord-Amerika og Storbritannia, og den sprer seg sakte, men sikkert gjennom resten av Europa. Populariteten til pistasjlatten er forventet å øke i tiden fremover.
Selv om pistasjlatten ennå ikke har inntatt det norske markedet, betyr ikke det at du trenger å gå glipp av den nye trenddrikken – den er nemlig enkel å lage hjemme. Alt du trenger å gjøre er å tilsette pistasjsirup i en kaffe latte. Du kan enten kjøpe en ferdig sirup, for eksempel Monin sin pistasjsirup, eller lage din egen.
Når man lager pistasjlatte bør man helst bruke en kaffe med mye sødme, gjerne med hint av sjokolade og karamell. Disse smakene passer nemlig utmerket sammen med pistasj. Vi anbefaler derfor West Valley Costa Rica, Blå Java eller Huehuetenango Guatemala fra Coffee of the World-serien.
Denne oppskriften gir nok til to kopper.
Oppbevar den ferdige pistasjsirupen i en lufttett beholder i kjøleskapet. Den har en holdbarhet på opptil 2 uker.
Tips! Tilpass sukkermengden etter hvor søt du ønsker at sirupen skal være. Dersom du ønsker en tynnere sirup, kan du bruke litt mer vann. Ønsker du en tykkere sirup, kan du tilsette til maisenna før sirupen kokes opp.
Kilde: perfectdailygrind.com, sixcleversisters.com, snacksandsips.com
Det finnes mange alternativer til kaffe som er naturlig koffeinfrie.
Smørkaffe er kaffen for deg som er glad i fyldig kaffe.
Drikken har også fått navnet «gyllen latte» – med god grunn.
Kombiner disse to frokostfavorittene for en forfriskende og herlig kaffedrikk!