Prøv hjemmelaget kaffe- og peanøttsmør på brødskiva!

Raskt, enkelt – og ikke minst godt.

En glasskrukke med hjemmelaget kaffe- og peanøttsmør står på et skjærebrett Dette pålegget kommer til å bli en favoritt på matpakka! Foto: Colourbox.com

Synes du ikke at det holder å drikke kaffe ved siden av frokosten? Vil du helst ha enda mer kaffe? Da kan vi anbefale å smøre koffein på brødskiva med dette kaffe- og peanøttsmøret!

Hvis du liker vanlig peanøttsmør, kan vi garantere at du også kommer til å like kaffe- og peanøttsmør. Ikke bare kan det brukes som pålegg, det smaker også nydelig med gjærbakst, i smoothier og på havregrøt. Eller enkelt og greit i kaffekoppen, som en type smørkaffe.

Oppskrift på kaffe- og peanøttsmør

Det tar ikke mer enn en halvtimes tid å lage kaffe- og peanøttsmør. Pålegget kan oppbevares i en lufttett beholder i et kjøkkenskap eller i kjøleskapet. Ved romtemperatur har det en holdbarhet på 1–2 uker, men i kjøleskapet holder det seg fint i opptil 1 måned. Det er ikke uvanlig at nøttesmøret skiller seg, men da er det bare å røre i det før du smører det på brødskiva! Du kan også fryse ned nøttesmøret, gjerne i en isbitform slik at du kan ta ut porsjonsstørrelser. Holdbarheten er da på 3–4 måneder.

Det finnes flere varianter du kan lage av kaffe- og peanøttsmør. Du kan for eksempel bytte ut peanøttene med andre nøttetyper. Hva med å lage cashewsmør, hasselnøttsmør eller mandelsmør? Du kan også tilsette kakaopulver for en moccavariant.

Oppskriften gir ca. 3,5 dl ferdig kaffe- og peanøttsmør.

Fem skåler med ulike typer nøtter står på et hvitt underlag

Nøttesmør kan lages med alle typer nøtter, så bruk gjerne din favoritt! Foto: Colourbox.com

Ingredienser

  • 450 gram rå, usaltede peanøtter
  • 2 ss finmalt kaffe, eventuelt pulverkaffe/espressopulver
  • ½ ts vaniljesukker
  • 2 ss sukker
  • En klype salt

Fremgangsmåte

  1. Rist peanøttene i 7–10 minutter på 160ºC i ovnen. Hvis du ønsker at nøttesmøret skal være helt uten klumper, fjerner du peanøttskinnet. Dette gjøres ved å putte alle peanøttene i et kjøkkenhåndkle og «massere» dem i 20–30 sekunder. Eventuelt kan du kjøpe peanøtter uten skinn.
  2. Putt alle ingrediensene i en kraftig blender, og kjør blandingen til du får et jevnt og kremet nøttesmør. Dette kan ta litt tid, så vær tålmodig! Etter 2–3 minutter bør du stoppe blenderen og bruke en slikkepott til å skrape ned nøttesmøret fra veggene. Gjenta til du oppnår ønsket konsistens.

PS! Har du ikke blender? Fortvil ikke – du kan også tilsette kaffe, melis og vaniljesukker til butikkjøpt peanøttsmør (eller annet nøttesmør).

PPS! Dersom blenderen din ikke er kraftig nok, kan det ta ganske lang tid før nøttesmøret oppnår riktig konsistens. Da kan du eventuelt tilsette litt olje for å få fart på prosessen. Resultatet blir imidlertid best uten ekstra olje.

Oppskrift fra: alphafoodie.com

Relaterte artikler