Peanøttkaffe – kaffe uten kaffe?

Mange ulike ingredienser er brukt som kaffeerstatning. For eksempel peanøtter.

Peanøtter Peanøttbonde James Harrell i Virginia lager en «kaffevariant» med peanøtter som basis. Foto: Colourbox.com

Peanøtter kan mer enn å være helgesnacks og Snickers-ingrediens. Peanøttbonde James Harrell i Virginia har lansert sin egen peanøttkaffe!

«Kaffe med peanøttsmak, altså …» tenker du kanskje. Men da tenker du feil. Riktignok er en viss peanøttaroma en del av Harells nye, hete drikk. Likevel er nyheten her at kaffebønner er byttet ut med peanøtter. Resultatet er peanøttkaffe.

Virginias kaffehovedstad?

Suffolk ligger i den amerikanske sørstaten Virginia. Med sine drøye 85.000 innbyggere er stedet for en småby å regne. Etter amerikanske mål. Likevel er amerikanske kaffegiganter som Folgers og Hills Bros. tydelig til stede i landskapet med sine brennerier.

Som så mange andre nå i disse virustider begynte Harrell å tenke på selvberging. De nevnte kaffeprodusenter er riktignok amerikanske. Men grunnråvaren – kaffebønnene – er her som ellers hentet fra afrikanske og latinamerikanske land.

– Hvorfor ikke bruke lokale produkter isteden? Kan man brenne peanøtter til de er mørke brune? Er det mulig å male dem opp, og la dem trekke? Slik man gjør med kaffebønner?

Disse spørsmålene stilte James Harrell seg, ifølge The Virginian-Pilot. Som tenkt, så gjort, og dermed ble merkevaren «Virginia Gold» til virkelighet.

Oljerikdom

Den store utfordringen som James Harrell møtte under utviklingen av sin kaffeutfordrende peanøttdrikk, var peanøttens store oljerikdom. Malte, brente peanøtter blir nemlig til peanøttsmør. Ikke «kaffe»!

– Vi måtte utvikle en metode for å skille fett fra protein, forklarer Harrell til The Virginian-Pilot.

Han legger til at metoden selvsagt er strengt hemmelig. Oljen som trekkes ut av peanøttene gjennom prosessen, selges for øvrig separat.

Kaffelignende peanøttkaffe

Peanøttbonde Harrells drikk ligner altså kaffe. Slik rismelk ligner melk, og urtete ligner te fra Camellia sinensis. Konsistens og farge skal være «spot on». Også smaken skal være svært lik ekte kaffe. Til tross for en tydelig peanøttaroma. Det finnes til og med en versjon med koffein. Her bruker man nemlig koffein som er til overs – fra produksjon av koffeinfri kaffe!

Salgsargumentet overfor dagligvarekjeder og direktekunder er at peanøttkaffen er like proteinrik som den er syrefattig. Ei heller er den vanndrivende …

Relaterte artikler