Prefer Coffee lager kaffe helt uten kaffebønner

Er kaffefri kaffe fremtiden?

En kopp med kaffe står på en seng av kaffebønner som har et rødt kryss over seg Kan man virkelig lage kaffe uten kaffebønner? Foto: Adobe Firefly

Å lage kaffe uten kaffebønner høres ikke bare selvmotsigende ut; det høres helt umulig ut. Likevel har altså det singaporske selskapet Prefer Coffee klart å lage det.

Det vil si, de har klart å lage en kaffelignende drikke. Så helt kaffe er det altså ikke. Likevel har Prefer Coffee visstnok klart å utføre et godt stykke arbeid. Vil slik kaffeløs kaffe være fremtiden?

Kaffeindustriens store utfordring

Det er nok mange som har fått med seg at det står dårlig til med kaffeproduksjonen verden over. De stedene som lenge har egnet seg til kaffedyrking, er truet av klimaendringene. Økende temperaturer og mer ekstremvær gjør at kaffetrærne produserer mindre kaffe, og i verste fall dør. Stadig flere kaffebønder må forlate farmene sine og etablere seg på nye steder. Faktisk står det så ille til at forskere og eksperter frykter at vi ikke så altfor langt inn i fremtiden ikke vil ha tilgang på kaffe i det hele tatt.

Nettopp derfor er det så viktig med selskaper som jobber for å finne nye løsninger for oss kaffe­drikkere som helst vil slippe å leve i en verden uten kaffe. En av hjernene bak Prefer Coffee, DJ Tan, har tidligere jobbet i matbransjen og samarbeidet med noen av Singapores beste kokker. Der jobbet han med å skape nye smaksprofiler som ikke tidligere har eksistert gjennom fermentering. Så hvorfor ikke bruke denne prosessen til å skape en drikke med kaffelignende smak?

Oppsirkulering av lokalt avfall

Sammen med Jake Berber begynte DJ Tan å undersøke om det var mulig å skape en kaffedrikk laget fullstendig uten kaffe, ved å oppsirkulere lokalt avfall. De brukte kunnskapen Tan hadde opparbeidet seg gjennom fermenteringsarbeidet i matindustrien for å finne frem til ingredienser som kunne gi kaffesmak.

Først testet de ut sikorirøtter, som opp gjennom historien har blitt brukt som kaffeerstatter, men fant at smaken ikke var lik nok. Deretter prøvde de daddelsteiner, men resultatet ble mer likt te enn kaffe. Til slutt laget de noen brygg med blandinger av ulike matrester som ga et lovende resultat. De brukte gasskromatografi-massespektrometri for å identifisere de ulike molekylære forbindelsene i blandingen for å identifisere nøyaktig hvilke molekyler det var som var ansvarlige for den ønskede smaken.

Etter flere måneder og hundrevis av ulike brygg fant de endelig den riktige kombinasjonen: gamle brød fra bakerier, soyabønnepulp fra tofuproduksjon og brukte byggkorn fra lokale bryggerier. Blandingen blir fermentert i 24 timer før den brennes slik som klassiske kaffebønner.

Resultatet er en naturlig koffeinfri «kaffe» som kan nytes på helt samme måte som klassisk kaffe. Den selges både som et pulver og som kaldbrygg og latte. Drikkes den uten melk, har den visstnok litt mer smak av sjokolade enn klassisk kaffe, og en urteaktig bitterhet. Og ønsker man at «kaffen» skal inneholde koffein, selger de også en koffeinholdig variant hvor de har tilsatt koffein fra tebusker.

Enn så lenge selger Prefer Coffee kun kaffedrikken sin i Singapore, men de har et håp om å utvide i løpet av den nærmeste fremtiden. Målet deres er at oppskriften skal kunne tilpasses til det lokale avfallet som finnes ulike steder.

Kilde: technologyreview.com

Relaterte artikler