Dalgona – kaffetrend i koronaens tid

Du trenger bare pulverkaffe, sukker, vann og melk for å lage kaffedrikken som går viralt i disse dager.

Dalgona-kaffe er todelt med et gyllent brunt lag på toppen. Etter at du har tatt bildene du trenger til sosiale medier, er det meningen å blande kaffekremen sammen med melken. Foto: Sjo og Floyd

Den milkshakelignende iskaffen kalles for «Dalgona», og er den siste store kaffetrenden på sosiale medier som TikTok, Instagram og YouTube.

Se oppskrift på Dalgona-kaffe nederst i artikkelen!

Mennesker over hele verden tilbrakte store deler av tiden sin hjemme under korona. Samtidig var mange kaffebarer stengt. Sør-Korea ble tidlig rammet av viruset, og det var der denne kaffetrenden startet. Myndighetene ba folk om å holde seg hjemme, og oppfordret til å holde kontakt med andre mennesker via sosiale medier. Stadig flere sørkoreanere begynte å lage Dalgona-kaffe for så å dele det visuelle resultatet.

– Et sunt fenomen

SoMe-vennlige kaffedrikker er populære, og regelmessig dukker det opp nye trender.
– Å utvikle en hobby og dele den med andre som en form for kollektiv mestring er et sunt fenomen, sier Kim Eun-joo, professor i psykiatri til Koreatimes.co.kr.

Dalgona-kaffe har i hvert fall blitt en farsott på sosiale medier over store deler av verden.

Hva betyr Dalgona?

Kaffen har fått navnet Dalgona fordi kaffekremen minner om et tradisjonelt toffeelignende koreansk godteri kalt Dalgona, som også har blitt kjent fra Netflix-serien «Squid Game». Dette blir solgt som streetfoodsnacks i turistområder.

I andre land omtales drikken som blant annet «Creamy Coffee», «Whipped Coffee», «Frothy Coffee» og «Beaten Coffee».

Slik lager du Dalgona-kaffe

Har du pulverkaffe stående hjemme? Det er ikke så mye mer som skal til for å lage Dalgona-kaffe. Like deler pulverkaffe, sukker og vann piskes sammen. Etter hvert vil blandingen bli lys brun som karamell (fargen minner om crema), og den vil få en kremet konsistens.

Du kan piske iherdig for hånd, men da må du holde på en stund. Det vil gå raskere om du bruker en elektrisk visp eller melkeskummer. På den annen side – du ser kanskje etter nye aktiviteter å fylle tiden med? 

Ingredienser

Blandingsforholdet er 1:1:1 – bruk f.eks. én spiseskje av hver ingrediens.

  • Pulverkaffe/instantkaffe – dersom kaffen skal drikkes på kvelden, kan koffeinfri kaffe være et godt tips
  • Hvitt sukker – alternativ søtning som Sukrin kan også brukes
  • Varmt, kokende vann

Fremgangsmåte

  1. Like mengder pulverkaffe, sukker og kokt vann blandes i en egnet beholder. Vær oppmerksom på at blandingen kan sprute hvis du bruker en elektrisk visp, så start forsiktig.
  2. Visp blandingen til den blir gyllenbrun, tykk og kremete.
  3. Fyll et glass med noen isbiter.
  4. Hell over valgfri melk. Sørg for at det er nok plass igjen til kaffekremen.
  5. Topp drikken med kaffekremen, som vil legge seg oppå melken hvis den har rett konsistens.
  6. Ta et bilde og del det på sosiale medier om du ønsker.
  7. Rør rundt med en skje så kremen blander seg med melken. (Vi må tilstå at vi synes kremen ser bedre ut enn den smaker, men blandet sammen med melk blir resultatet en søt og god iskaffe.)
  8. Kos deg som best du kan med Dalgona-kaffen og med innetilværelsen!

Dalgona med filterkaffe

Har du lyst til å prøve å lage Dalgonakaffe med filterkaffe, som du har laget på en kaffetrakter? 

Da har ALI Kaffe lagt ut en egen oppskrift, som blant annet inneholder en hjemmelaget kaffesirup.

Her er fremgangsmåten på den opprinnelige Dalgonakaffen i bilder:

Dalgona-kaffe: Pulverkaffe, sukker og vann blandet sammen.

Tre ingredienser: pulverkaffe, sukker og vann. Foto: Sjo og Floyd

 

Pulverkaffe, sukker og vann blandet til en mørk blanding.

Slik ser blandingen ut før den er vispet. Foto: Sjo og Floyd

 

Pulverkaffe, sukker og vann etter at blandingen har blitt vispet en liten stund.

Etter en stund med visping, vil blandingen få en lysere farge og tykkere konsistens. Foto: Sjo og Floyd

 

Dalgona-kaffe: Pulverkaffe, sukker og vann etter at blandingen har blitt vispet en god stund. Nå har den fått en kremet konsistens.

Etter hvert vil blandingen bli kremet og gyllenbrun. Foto: Sjo og Floyd

Relaterte artikler