5 kaffetrender som vil prege 2023

Fruktpuré, saltede eggeplommer og smør – her er kaffetrendene som forventes å bli store i løpet av året!

En kopp med kaffe står på et gammelt kart ved siden av et kompass og et skip i en lyspære Kaffeturisme spås å bli stort i 2023. Foto: Colourbox.com

Begynner ikke dagen ordentlig før du får i deg den første slurken med kaffe? Da er du langt ifra den eneste. Norge har lenge ligget på verdenstoppen over kaffedrikkende land, og selv om te på verdensbasis er den mest konsumerte drikken etter vann, er det kaffe som tar andreplassen her i Norge.

Hver eneste dag drikkes det omtrent 2 milliarder kopper kaffe. Ifølge kaffeundersøkelsen 2022 står nordmenn for omtrent 17,4 millioner av disse koppene. 74 prosent av nordmenn over 18 år drikker kaffe hver dag, og det gjennomsnittlige kaffekonsumet blant norske kaffedrikkere er 5,5 kopper daglig. Det er derfor svært spennende å se hvilke kaffetrender ekspertene mener at kommer til å prege 2023!

Et glass med såkalt snapchilled kaffe står på et fat

Vil hurtigavkjølt kaffe bli å finne i norske butikkhyller i løpet av året? Foto: Colourbox.com

1: Hurtigavkjølt kaffe

De siste årene har kalde kaffedrikker blitt ekstremt populære. Spesielt kaldbrygget kaffe har fått en enorm hærskare. Ekspertene spår imidlertid at det er hurtigavkjølt kaffe (engelsk: snapchilled coffee) som kommer til å ta plassen i rampelyset i 2023.

‘Snapchilling’ er en relativt ny teknologi, oppfunnet og patentert av David Dussault, som står bak selskapet Snapchill.
– Snapchilling er en bryggemetode som brukes til å lage ferskbrygget, kald kaffe. Dette gjøres ved å brygge varm kaffe som deretter avkjøles raskt uten å tilsette is, forklarer han i et intervju med Perfect Daily Grind.

Ved å bruke varmt vann under bryggeprosessen får man ekstrahert og preservert hele smaksspekteret til kaffen. Snapchilling skiller seg altså fra kaldbrygget kaffe ved at man brygger med varmt vann, slik at kaffen får en mer intens smak, samtidig som den beholder mer av de fruktige og florale smaksnotene som går tapt når man brygger med kaldt vann. Den skiller seg også fra kaffe brygget over isbiter – såkalt japansk iskaffe – ved at kaffen ikke blir vannet ut.

Etter hurtigavkjølingen tappes kaffen på boks eller flaske, og selges som drikkeferdig kaffe – også kalt RTD-kaffe (‘Ready to Drink’). De siste årene har det vært en oppgang i RTD-drikke generelt, og skal vi tro ekspertene, er altså hurtigavkjølt RTD-kaffe det neste.

Mange saltede eggeplommer ligger til tørk på en rist

Saltede eggeplommer er et fast innslag i det asiatiske kjøkkenet. Vil det også bli et fast innslag i kaffekoppen? Foto: Colourbox.com

2: Kaffe med smak av saltet eggeplomme

En helt spesifikk kaffedrikk som visstnok skal bli populær i løpet av året, er kaffe med smak av saltet eggeplomme. Saltede eggeplommer er noe som ofte brukes i asiatisk matlaging – gjerne i salater, pastaretter og på toast, men også i desserter og kaker. Det er imidlertid nytt å kombinere det med kaffe.

Denne kaffedrikken har nok hentet inspirasjon fra den tradisjonelle vietnamesiske eggekaffen cà phê trứng, som vi har skrevet om tidligere. Her pisker man eggeplommer og søtet kondensert melk til et skum, omtrent som tykk eggedosis, som man deretter topper kaffen med.

Den saltede eggeplommekaffen lages imidlertid (heldigvis!) ikke ved å putte en saltet eggeplomme oppi en kopp med kaffe, men ved å bruke sirup med smak av saltet eggeplomme. Selv om dette høres hakket bedre ut, har vi nok likevel ikke mest tro på denne trenden.

3: Smørkaffe

Smørkaffe, ketokaffe, fettkaffe, skuddsikker kaffe, ‘bulletproof coffee’ – kjært barn har mange navn. Denne kaffedrikken er ikke et nytt fenomen, men den dukker opp igjen fra tid til annen. Skal vi tro ekspertene, får vi altså et nytt gjensyn med denne trendkaffen i løpet av 2023.

Visstnok skal smørkaffe ha flere positive helseeffekter. Ikke bare skal smøret gjøre at koffeinet blir mer effektivt, men kaffen skal gi mer langvarig energi og ha en positiv påvirkning på hjernen ved at den kognitive funksjonen blir styrket over en lengre periode. Og siden smøret gjør kaffen mer næringsrik, er den perfekt for alle som hopper over frokosten! Dersom du ikke kastet deg på denne trenden de forrige gangene den var her, er kanskje tiden inne nå?

Et glass med smørkaffe står på et bord

Smørkaffe har visstnok mange helsefordeler. Foto: Colourbox.com

4: Fruktlatte

En annen kaffetrend som spås å dukke opp i 2023, er fruktlatte. Denne trenden vil nok primært gjøre seg gjeldende hos Gen Z, ettersom yngre kaffedrikkere gjerne liker opplevelsen rundt det å drikke kaffe, men ikke nødvendigvis liker selve smaken av kaffe.

Før du rynker for mye på nesa – slik vi gjorde da vi hørte ordet «fruktlatte» – må det presiseres at det ikke er snakk om å putte fruktbiter oppi en kopp med traktekaffe; det er snakk om å tilsette fruktpuré i en islatte. Det blir altså omtrent som å tilsette en espresso i en smoothie, som jo har sine bruksområder.

Fruktlatte har allerede blitt ganske populært i USA og i en rekke asiatiske land, så det blir spennende å se om trenden også finner veien til Norge.

5: Kaffeturisme

Siden pandemien er mer eller mindre bak oss, er 2023 året for å reise og oppdage nye steder. Derfor vil vi nok se en oppgang innen kaffeturisme. Dette gjelder både å besøke kaffefarmer og å finne de beste kaffestedene, både nasjonalt og internasjonalt.

Mange kaffedrikkere blir i stadig større grad opptatt av å vite mer om menneskene som er involvert i kaffeproduksjonen. Flere vil nok derfor legge reiseplanene sine til kaffedyrkende regioner, hvor de kan oppsøke kaffeplantasjer og lære mer om hvordan kaffe dyrkes og høstes av kaffebøndene selv.

Den mest utbredte formen for kaffeturisme vil nok imidlertid være å besøke unike kaféer, kaffebarer og kaffebrennerier – både innenlands og utenlands. Spesielt millenniumsgenerasjonen ser på kaffe som mer enn bare drikke – de ser på det som en helhetlig opplevelse. Ikke bare skal kaffesteder kunne tilby et unikt utvalg av spesialkaffe, men de skal også tilby en autentisk kaffeopplevelse med hyggelig atmosfære, hvor man kan nyte en kaffe enten alene eller i godt lag. Derfor sier vi bare: La jakten på den beste kaffebaren begynne!

Kilder: foodandwine.com, coffeeaffection.com, voltagerestaurantsupply.com, mintel.com

Relaterte artikler