Prøv TikTok-trenden: espresso martini med parmesan!

Har du prøvd denne trenden?

Noen blokker med parmesan ligger på en fjøl ved siden av revet parmesan Foto: Colourbox.com

Dersom du har TikTok, kan det hende du har fått med deg denne litt kuriøse kaffetrenden: espresso martini med parmesan!

Vi skal være de første som innrømmer at espresso martini med parmesan høres ut som en utrolig merkelig smakskombinasjon. Men i teorien skal det fungere svært godt; umamismaken fra osten balanserer nemlig ut bitterheten til espressoen.

Kombinasjonen kaffe og ost er heller ikke ny – tenk for eksempel tiramisu og skandinavisk kaffeost. Likevel skaper det en umiddelbar reaksjon hos de aller fleste om at dette umulig kan smake godt. Og det er nok derfor trenden har tatt såpass av som den har gjort, nettopp fordi man blir så nysgjerrig på hvordan det smaker.

Slik lager du espresso martini med parmesan

Det viktigste å huske på når man skal lage espresso martini med parmesan, er å bruke ingredienser av høy kvalitet. Når det kommer til kaffen, anbefaler vi å bruke Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World. Lag aller helst espresso, men dersom du ikke har tilgang til en espressomaskin, fungerer det også å brygge litt ekstra kraftig kaffe. Når det kommer til osten, bør du bruke ekte parmesan som er lagret i minst 24 måneder.

Et annet element som er svært viktig for at denne cocktailen skal bli en suksess, er å rive parmesanen så fint som mulig. Bruk helst en såkalt zester, som er beregnet for å rive fruktskall. River du parmesanen for grovt, vil du nemlig ende opp med å spise osten separat fra drinken, og da forsvinner den helhetlige smaksopplevelsen. Husk også at cocktailen ikke er en pastatallerken – så ikke bruk overdrevne mengder parmesan!

Ingredienser

  • 30 ml vodka
  • 20 ml kaffelikør
  • 60 ml espresso
  • 20–30 ml sukkerlake*
  • Parmesan
  • Isbiter

* Sukkerlake lages ved å koke like mengder vann og sukker til sukkeret er fullstendig oppløst. Avkjøl deretter fullstendig.

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker med isbiter, og hell oppi vodka, kaffelikør, espresso og sukkerlake. Rist kraftig i 30 sekunder.
  2. Sil drinken over i et avkjølt martiniglass.
  3. Riv over et tynt lag med parmesan.
  4. Nyt!

Relaterte artikler