Fedje spesial: En unik oppskrift på espresso martini!

Denne cocktailen lages med brennevin fra det norske whiskydestilleriet Feddie Ocean Distillery.

En flaske med Feddie Deluxe Coffee Liqueur står på en kjøkkenbenk foran en kaffeplante og en kaffepose Kaffelikøren fra Feddie er perfekt i espresso martini. Foto: Sjo og Floyd

KaffeGeek var nylig på Fedje – en vakker øy nordvest for Bergen. Det er på denne øya man finner whiskydestilleriet Feddie Ocean Distillery. De lager imidlertid ikke bare whisky; de lager også gin, akevitt – og kaffelikør!

Vi var så heldige at vi fikk en «hemmelig» oppskrift på espresso martini, som lages med både kaffelikøren og den blanke akevitten som kommer fra Feddie. Denne oppskriften skiller seg altså fra den klassiske oppskriften ved at den inneholder akevitt i stedet for vodka. Vi har derfor valgt å gi den navnet ‘Fedje spesial’ – for denne oppskriften finner du ikke noe annet sted!

Slik lager du espresso martini à la Fedje

DELUXE Coffee Liqueur er laget i samarbeid med Fuglen kaffebar. Dette er et økologisk kvalitetsprodukt som er mindre søtt enn de fleste andre kaffelikører. Den har en kraftig smak av spesialkaffe, og er derfor helt perfekt å bruke i kaffecocktails.

Også Feddie Blank Akevitt er økologisk, og den har en ren og tydelig smak av sitrus og karve. Den er derfor nydelig i kombinasjon med kaffelikøren.

Ingredienser

  • 2 cl Feddie kaffelikør
  • 2 cl Feddie blank akevitt
  • 4 cl espresso
  • 1 ts sukkerlake*
  • Isbiter

* Sukkerlake lages ved å koke opp like mengder vann og sukker. Rør til sukkeret er fullstendig oppløst. La deretter sukkerlaken avkjøles før bruk. Sukkerlake kan oppbevares i en lufttett beholder i minst én uke i kjøleskapet.

Fremgangsmåte

  1. Avkjøl et martiniglass. Dette gjøres enten ved å fylle opp glasset med isbiter, eller ved å putte hele glasset i fryseren.
  2. Hell kaffelikør, akevitt, espresso og sukkerlake i en shaker. Fyll opp shakeren med isbiter, og rist godt, i minst 20–30 sekunder.
  3. Sil drinken over i det avkjølte martiniglasset.
  4. Pynt gjerne cocktailen med en kaffebønne eller to!

Relaterte artikler