Olivenoljekaffe – hva er det egentlig?

Har du kastet deg på trenden med olivenoljekaffe ennå?

En glassmugge med olivenolje står på et bord Olivenolje kan gjøre kaffen enda sunnere. Foto: Colourbox.com

Den siste tiden har det vært en del fokus på Starbucks og olivenoljelatten deres. Men hva er egentlig olivenoljekaffe, og er det verdt å teste ut?

Å tilsette fett i kaffen er ikke et nytt fenomen – for eksempel har smørkaffe, også kalt ‘ketokaffe’ og ‘bulletproof coffee’, vært populært i en årrekke. Både smørkaffe og olivenoljekaffe skal ha en rekke fordeler – men også noen ulemper.

Hvorfor olivenolje?

En av de store fordelene med å tilsette olivenolje i kaffen, er at fettsyrene i oljen bremser kroppens opptak av koffein. Dette gjør det lettere for kroppen å ta opp koffeinet, samtidig som man får en forlenget effekt.

Olivenoljen nøytraliserer også syren i kaffen. Noen kan oppleve å få sure oppstøt og halsbrann av kaffe, og å tilsette olivenolje kan dermed redusere dette ubehaget. Olivenoljekaffe gir i tillegg mer energi enn ren kaffe, og er derfor perfekt for dem som skipper frokosten.

Olivenoljekaffe har også en rekke helsefordeler. Ikke bare er kaffe sunt i seg selv, men også olivenoljen tilfører en rekke sunne næringsstoffer. Olivenolje inneholder svært mange antioksidanter, og har derfor betennelsesdempende egenskaper. Oljen kan blant annet redusere sannsynligheten for hjertesykdommer, slag og diabetes type 2. I tillegg forbedrer olivenolje tarmhelsen, og kan bidra til å bekjempe både kreft og Alzheimers.

Noen ulemper

Både kaffe og olivenolje øker trangen til å gå på do. Man bør derfor ikke drikke store mengder olivenoljekaffe! Olivenolje har i tillegg et høyt kaloriinnhold, og selv om oljen inneholder sunne fettsyrer, er det greit å være klar over at 1 ss inneholder omtrent 125 kcal.

Det er heller ikke alle som liker smaken av olivenolje. Dersom du er en av dem, er nok ikke olivenoljekaffe noe for deg.

Slik lager du olivenoljekaffe

Det viktigste å tenke på når man skal lage olivenoljekaffe, er å bruke en god olivenolje. Det beste er å bruke extra virgin, ettersom denne både smaker bedre og er sunnere.

Ingredienser

  • 2,5 dl kaffe
  • 1 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  1. Brygg kaffe på vanlig måte.
  2. Tilsett 1 ss olivenolje.
  3. Blend kaffen og oljen i en forvarmet blender i ca. 30 sekunder, slik at det blandes godt. Olivenoljekaffen blir da kremet og god. Eventuelt kan du riste kaffen og oljen godt i en lufttettbeholder.
  4. Tilsett eventuelle tilsetninger, slik som melk, fløte eller sukker.

PS! Lager du en kaffe latte med olivenolje, kan du steame oljen sammen med melken.

Kilde: healthline.com

Relaterte artikler