Har du kastet deg på trenden med olivenoljekaffe ennå?
Olivenolje kan gjøre kaffen enda sunnere. Foto: Colourbox.comÅ tilsette fett i kaffen er ikke et nytt fenomen – for eksempel har smørkaffe, også kalt ‘ketokaffe’ og ‘bulletproof coffee’, vært populært i en årrekke. Både smørkaffe og olivenoljekaffe skal ha en rekke fordeler – men også noen ulemper.
En av de store fordelene med å tilsette olivenolje i kaffen, er at fettsyrene i oljen bremser kroppens opptak av koffein. Dette gjør det lettere for kroppen å ta opp koffeinet, samtidig som man får en forlenget effekt.
Olivenoljen nøytraliserer også syren i kaffen. Noen kan oppleve å få sure oppstøt og halsbrann av kaffe, og å tilsette olivenolje kan dermed redusere dette ubehaget. Olivenoljekaffe gir i tillegg mer energi enn ren kaffe, og er derfor perfekt for dem som skipper frokosten.
Olivenoljekaffe har også en rekke helsefordeler. Ikke bare er kaffe sunt i seg selv, men også olivenoljen tilfører en rekke sunne næringsstoffer. Olivenolje inneholder svært mange antioksidanter, og har derfor betennelsesdempende egenskaper. Oljen kan blant annet redusere sannsynligheten for hjertesykdommer, slag og diabetes type 2. I tillegg forbedrer olivenolje tarmhelsen, og kan bidra til å bekjempe både kreft og Alzheimers.
Både kaffe og olivenolje øker trangen til å gå på do. Man bør derfor ikke drikke store mengder olivenoljekaffe! Olivenolje har i tillegg et høyt kaloriinnhold, og selv om oljen inneholder sunne fettsyrer, er det greit å være klar over at 1 ss inneholder omtrent 125 kcal.
Det er heller ikke alle som liker smaken av olivenolje. Dersom du er en av dem, er nok ikke olivenoljekaffe noe for deg.
Det viktigste å tenke på når man skal lage olivenoljekaffe, er å bruke en god olivenolje. Det beste er å bruke extra virgin, ettersom denne både smaker bedre og er sunnere.
PS! Lager du en kaffe latte med olivenolje, kan du steame oljen sammen med melken.
Kilde: healthline.com
Flere av disse ingrediensene har du nok allerede i kjøkkenskapet.
Kombinasjonen av kaffe og te har størst effekt.
Men ikke all kaffe har effekt – den må være filtrert.
Det er på tide å legge bort myten om at kaffe er farlig for hjertet.