Dette trikset gjør at pulverkaffen blir bedre

Én hemmelig ingrediens er alt som skal til.

En teskje med pulverkaffe tas ut av en krukke Foto: Colourbox.com

Det er nok mange kaffeentusiaster som fnyser av tanken på pulverkaffe. Men selv om det kanskje ikke smaker like godt som kaffe brygget med kaffebønner, er det likevel mange som velger pulverkaffe nettopp fordi det er så raskt og enkelt.

Likevel har pulverkaffe et rykte på seg for å smake bittert og surt. Dette går det imidlertid an å gjøre noe med.

Den hemmelige ingrediensen

Den vanlige måten å lage seg en kopp med pulverkaffe på, er å ha kaffen i en kopp og deretter helle oppi kokende vann. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis den beste fremgangsmåten.

Kaffe inneholder nemlig et karbohydrat som heter amylum. Dette er en type stivelse som naturlig finnes i blant annet frøene, røttene og knollene til ulike planter – inkludert kaffebønner, som jo er kaffetrærnes frø. Når det varme vannet helles på pulverkaffen, stivner amylumet, noe som gir kaffen en litt kalkaktig munnfølelse.

Løsningen? Bruk litt kaldt vann til å løse opp pulverkaffen før du heller oppi det varme vannet. Det kalde vannet gjør nemlig at amylumet myker seg forsiktig opp, noe som gir en mykere og jevnere munnfølelse til kaffen. Etter at kaffen har løst seg opp, kan du fylle på med varmt vann som vanlig.

Jepp – den hemmelige ingrediensen er kaldt vann. Enklere kan det faktisk ikke bli!

Andre tips

Noe som også er viktig å huske på, er at det er stor forskjell på ulike typer pulverkaffe; produktets kvalitet har nemlig mye å si. For eksempel er det stor forskjell mellom pulverkaffe laget med arabica og robusta. Sistnevnte er mye bitrere enn førstnevnte, men den er også billigere, og brukes derfor ofte som pulverkaffe. Det finnes imidlertid også pulverkaffe laget med arabica. Hva slags kaffesort en pulverkaffe er laget med, står på pakningen.

Hvordan pulverkaffen er fremstilt, for eksempel om den er frysetørket eller spraytørket, har også mye å si for hvordan den endelige kaffen blir. Dersom du er en av dem som til stadighet drikker pulverkaffe, kan det derfor lønne seg å kjøpe forskjellige typer for å finne frem til den varianten du liker best.

Det er et godt utgangspunkt å følge den doseringen som står på pulverkaffen. Men dersom du ikke er helt fornøyd med dette blandingsforholdet, kan det være lurt å justere mengden kaffe og vann, slik at du finner den doseringen du selv synes smaker best.

Husk også at pulverkaffe kan behandles som all annen kaffe! Tilsett derfor gjerne melk, fløte, sukker, smaksatt sirup, krydder, pisket krem eller andre tilsetninger som du vanligvis liker å ha i kaffen.

Relaterte artikler