Hva er egentlig pulverkaffe?

Vet du hva pulverkaffe er laget av? Er det i det hele tatt ekte kaffe?

En glasskopp med pulverkaffe står på et bord, omringet av kaffebønner Til tross for det mange tror, lages pulverkaffe av ekte kaffe. Foto: Colourbox.com

Pulverkaffe, instantkaffe eller frysetørret kaffe. Den enkleste måten å få seg en kopp kaffe på. For det er kaffe vi snakker om, selv om enkelte ikke tror det. 

En undersøkelse fra noen år tilbake viste at 2 av 3 norske konsumenter ikke vet hva instantkaffe er laget av, og nesten 1 av 3 tror at den ikke består av 100 prosent ren kaffe.

Pulverkaffe er imidlertid 100 prosent kaffe, fremstilt ved at brent kaffe blir tørket inn til pulver. Dette skjer enten ved frysetørking eller ved spraytørking. Denne fremgangsmåten gjør at kaffepulver holder seg bedre under lagring enn malte kaffebønner. Når pulveret løses opp i en kopp med kokende vann, får man en kopp med kaffe på 1–2–3.

Nestlé + café = Nescafé

Selskapet Nestlé ble startet i 1867 av den tyske farmasøyten Henri Nestlé, som allerede på dette tidspunktet hadde emigrert til Sveits. På midten av 1800-tallet var barnedødeligheten i Europa høy, og for å bidra til å bøte på problemet utviklet Nestlé en barnegrøt basert på kondensert melk, mel og sukker, som reddet flere barneliv.

Gjennom innovasjoner og sammenslåinger med andre selskaper, ble Nestlé i løpet av siste halvdel av 1800-tallet en betydelig global aktør innen kondensert melk og sjokolade.

På slutten av 1920-tallet fikk Nestlé en henvendelse fra brasilianske myndigheter om selskapet kunne hjelpe til med å finne et bruksområde for det store kaffeoverskuddet i landet, som hadde oppstått etter børskrakket på Wall Street.

Pulverkaffens historie

Dette var imidlertid ikke første gang noen fikk idéen om pulverkaffe. Den første versjonen av pulverkaffe dukket opp allerede under den amerikanske borgerkrigen på 1800-tallet. Denne kaffen gikk under navnet ‘Essensen av Kaffe’. Produktet var imidlertid så upopulært blant soldatene at produksjonen ble avsluttet etter krigen. En ny type pulverkaffe ble deretter oppfunnet og patentert i New Zealand i 1890 av David Strang. I 1901 ble pulverkaffe introdusert i Chicago av den japanske forskeren Satori Kato, og i 1906 laget oppfinneren George Constant Louis Washington (ikke Amerikas første president, altså!) sin egen versjon av pulverkaffen.

Kaffen ble imidlertid ikke kjent og tatt alminnelig i bruk før Nestlé lanserte Nescafé. Nestlé tok nemlig utfordringen med å raffinere og industrialisere produktet, og utover på 1930-tallet jobbet forskere i selskapet med å utvikle en helt ny kaffe i pulverform, som kun skulle blandes ut med varmt vann for å kunne drikkes. Utviklingen tok syv år, og 1. april 1938 ble Nescafé lansert – en sammenslåing av «Nestlé» og «café».

Det var Nestlé-forskeren Max Morgenthaler som ledet arbeidet med utviklingen av Nescafé. Han oppdaget at ekstraksjon ved høyt trykk og høy temperatur ga mer varig aroma og smak på kaffen. Dette skulle vise seg å være en nøkkel til suksess. Morgenthaler fulgte så opp med spraytørking av kaffen, og etter flere år med forskning var verdensnyheten et faktum.

Pulverkaffe og en skje.

Når pulverkaffe løses opp i en kopp med kokende vann, får man kaffe på 1–2–3. Foto: Colourbox.com

Pulverkaffe til Norge på 1960-tallet

– Nescafé ble en umiddelbar salgssuksess i Sveits, og i løpet av tre år var kaffen tilgjengelig over store deler av verden, både takket være store leveranser til den amerikanske hæren og kløktige reklamekampanjer. På 1960-tallet ble produktet lansert i Norge, forteller Angelika Rosenberg, kategoriansvarlig for kaffe i Nestlé Norge. – Den nye prosessen førte til store endringer i kaffebransjen, da den tillot produksjon i industriell skala og dermed sørget for at store avlinger med kaffebønner ikke lenger gikk til spille.

I en undersøkelse av nordmenns kaffevaner fra 2019, oppgir 18 prosent at de vanligvis drikker pulverkaffe. Vi finner instantkaffe i mange kaffemaskiner på arbeidsplasser og i det store horecamarkedet.

Lages med kaffebønner av høy kvalitet

– Utgangspunktet for all instantkaffe, eller pulverkaffe, fra Nestlé er kaffebønner av høy kvalitet – først og fremst Arabica, men også Robusta. Her i Norge foretrekker vi stort sett den rundere og mer eksklusive Arabica, sier Rosenberg.

Kaffebønnene håndplukkes av bønder i store deler av den kaffedyrkende verden, først og fremst Sør- og Mellom-Amerika for den Nescafé Gull som vi drikker her i Norge. Deretter fjernes skallet, og råkaffen tørkes i solen.

Så transporteres kaffen på skip til Europa. Den største Nescafé-fabrikken i Europa ligger i Girona, i det nordøstlige Spania. Her brennes og bearbeides 85 000 tonn med grønn kaffe årlig.

Når kaffen ankommer fabrikken, brennes den, før bønnene finmales. Neste skritt er å ekstrahere ut løselige og flyktige bestanddeler, ved å utsette de brente kaffebønnene for vann, damp og høyt trykk. Deretter frysetørres den.

En liten potte med pulverkaffe står på et bord, omringet av kaffebønner

Det eksisterer flere fordommer og myter om pulverkaffe. Foto: Colourbox.com

Myter om pulverkaffe

Til tross for at instantkaffe fortsatt er svært populært, er det ikke til å legge skjul på at det eksisterer både fordommer og myter om produktet.

– Ettersom kaffen forlater sin opprinnelige form under produksjonsprosessen, er det nok en del som tror at det ikke er «ordentlig» kaffe, men det er selvfølgelig helt feil. Tar man Nescafé Gull som eksempel, består produktet av 100 prosent kvalitetsbønner, og kun det, sier Rosenberg. – Så finnes det selvfølgelig en rekke varianter, de såkalte «mix-ene», med for eksempel cappuccino og kaffe latte, der vi tilsetter noe sukker, melkepulver og så videre.

Nye produkter og smaker

– Som markedsleder har vi et ansvar for å utvikle kategorien med nye produkter og smaker. I fjor (2018, red.anm.) gjorde vi den største renovasjonen av Nescafé Gold noensinne, da vi blant annet tilsatte litt mikromalt filterkaffe, for økt smak og aroma.

– Året før lanserte vi Nescafé Azera, en instantkaffe for en yngre målgruppe, som også liker å lage melkebaserte kaffedrikker. I år har vi lansert Nescafé Gold Origins, med bønner og smaker fra spennende kafferegioner. En annen variant som har kommet de siste årene er Nescafé Gull Rund – spesielt tilpasset norske ganer, sier Rosenberg.

– Mens den originale Nescafé ble spraytørket, har Nescafé Gull blitt frysetørket siden dag én. Dette er en mer kostbar og tidkrevende prosess, men gir også et mer raffinert resultat, forteller Rosenberg.

Kaffebønner og pulverkaffe ligger ved siden av hverandre

I Norge er pulverkaffe først og fremst frysetørret. Foto: Colourbox.com

Fakta om pulverkaffe

Instantkaffen som selges i Norge er først og fremt frysetørket.

Frysetørking

Frysetørking går ut på å fryse kaffen under særdeles lav temperatur og deretter å fjerne vannet (isen) ved hjelp av sublimasjon i vakuum.

  • Kaffeekstraktet fryses raskt og brytes opp i små granulater.
  • Granulatene siktes og sorteres etter størrelse.
  • Frosne kaffekorn plasseres i tørkekammeret.
  • Det skapes vakuum i kammeret. Styrken er kritisk med tanke på hastigheten på tørkingen, og dermed kvaliteten på produktet.
  • Tørkekammeret varmes opp, vanligvis ved stråling.
  • Kondensering – det tidligere frosne vannet i kaffekornet utvides til ti ganger det opprinnelige volumet.
  • De frysetørkede granulatene fjernes fra kammeret og pakkes.

Spraytørking

Spraytørking foretrekkes framfor frysetørking i noen tilfeller, fordi det tillater kostnadseffektiv produksjon i stor skala, kortere tørketider og fordi det produserer fine avrundede partikler.

Kaffeekstraktet sprøytes inn i en strøm av varm luft på toppen av et høyt sylindrisk tårn. Når dråpene faller, tørker de og blir et fint pulver når de når bunnen. Pulveret kan deretter bli teksturert til korn for å lette dosering og oppløsning. Kvaliteten på aromaen og smaken er bevart takket være den meget hurtige tørkingen i løpet av denne prosessen.

Denne teksten er lånt fra Kaffe.no.

Relaterte artikler