Hvordan drikker man kaffe i verdensrommet?

Også astronauter elsker kaffe, men det er ikke er like lett for alle å ta seg en kopp kaffe på jobben.

Astronaut i verdensrommet. Også astronauter krever morgenkaffe! Foto: Colourbox.com

Kaffe er noe de fleste av oss setter pris på, enten vi er hjemme eller på jobb. Men om du er en astronaut i verdensrommet, hvordan drikker du da kaffe?

Dette ville vi vite mer om, og etter litt research fant vi svaret. Det viser seg at det finnes en oppfinnelse som skal gjøre det enklere for astronauter å drikke kaffe når de befinner seg i vektløst rom.

Tyngdekraften hjelper den gjengse kaffedrikker

For oss jordboere er det jo greit nok. Vi har kaffen i en kopp, og så holder den seg der – med mindre du velter koppen, vel å merke. Her hjelper tyngdekraften oss, ved å holde kaffen nede i koppen. Og om vi endrer vinkelen på koppen, kommer kaffen lett til munnen. Siden vi kan regulere tilstrømningen, kan vi unngå å brenne oss.

Men i verdensrommet, hvor det ikke er noe tyngdekraft å snakke om, hvordan gjør man det der? Om du vil ha kaffen ut i et vektløst rom, må du gi koppen en brå bevegelse og nærmest slenge kaffen ut. På denne måten kan du ikke beregne mengden kaffe som kommer ut av koppen, og heller ikke hvor kaffen treffer. Det sier seg selv at dette ikke fungerer spesielt godt.

Løsningen er derfor å ha en «drikkepose» som er vakuumforseglet, slik at det ikke blir noe søl inne i romskipet. Ved hjelp av en åpning er det mulig å fylle posen med vann. Deretter settes det et sugerør i denne åpningen. Når posen er fylt med kaffe, kan astronauten sette munnen til sugerøret, og nyte smaken av kaffe.

– Jeg hadde til og med varm kaffe

Kaffe har alltid vært en del av romfartshistorien, og de fleste astronauter ber om å få ha med seg kaffe på ekspedisjon, i hvert fall nok til én kaffe om dagen. Mat- og drikkerasjonene gir anledning til opptil tre kaffe per dag.

Michael Collins var en av astronautene som deltok på den første månelandingen under den amerikanske romekspedisjonen Apollo 11. Han skal angivelig ha snakket om kaffe ved flere anledninger, og uttalte blant annet: – Bak månen var jeg alene, helt alene, men ikke ensom. Jeg følte meg veldig komfortabel bak der. Jeg hadde til og med varm kaffe.

Collins var også kjent for å spøkefullt vedde om kafferasjonene sine med de to andre astronautene som var med, Neil Armstrong og Buzz Aldrin.

Når sant skal sies, er det mer sannsynlig at kaffen i beste fall var lunken, grunnet teknologiske begrensninger og sikkerheten om bord. De senere årene har det imidlertid skjedd fremskritt hva angår kaffe i rommet.

Hva slags kaffe drikker de?

Astronautene har tradisjonelt frysetørret kaffe, altså pulverkaffe, til rådighet under ekspedisjonene. Hvis astronauten ønsker melk, sukker eller noe annet i kaffen, må dette blandes med den frysetørrete kaffen i posene på forhånd.

De siste årene har imidlertid NASA og private aktører begynt å eksperimentere med alternative metoder for å lage kaffe i rommet. Et av forsøkene har vært espressomaskinen ISSpresso, som lager ferskbrygget kaffe.

Det er også utviklet «null tyngdekraft-kopper». Disse er laget av et materiale som fungerer som en form for trekkpapir/sugepapir. Dette materialet har celler som gjør at væske naturlig og uten hjelp av tyngdekraft trekker inn i materialet.

Disse koppene lar astronautene sippe til kaffen, snarere enn å suge den opp gjennom et sugerør. I tillegg gjør koppene det mulig å lukte kaffen, noe som ikke lar seg gjøre med de tradisjonelle posene. Senere er det også blitt testet ut en form for «null tyngdekraft-håndbrygger».

En ulempe ved de nye oppfinnelsene er at de krever rengjøring. De vil derfor ikke bli prioritert i forestående ekspedisjoner. Astronautene må derfor nøye seg med frysetørret kaffe fra drikkeposer en stund til. Det blir imidlertid forsket videre på hvordan man kan lage mat og drikke uten tyngdekraft. I fremtiden skal vi ikke se bort fra at astronauter på romferd kan koke vann og ha lage kaffe på en ordentlig kaffebrygger.

Vi kan i hvert fall slå fast at alle disse forsøkene sier noe om hvor viktig kaffe er for folk – uansett hvilken arbeidsplass man måtte ha.

Du kan se en video om kaffens utvikling i verdensrommet på YouTube.

Relaterte artikler