Kan kaffekonsentrat erstatte pulverkaffe?

Kvalitet blir stadig viktigere.

Et glass med isbiter fylles opp med kaffekonsentrat Foto: Colourbox.com

Selv om pulverkaffe er populært med tanke på lettvinthet, går ikke kaffen til topps når det kommer til kvalitet. Det finnes riktignok pulverkaffe av høy kvalitet, men dette er likevel et produkt som aldri vil kunne måle seg med spesialkaffe. Kan derfor kaffekonsentrat ta over for pulverkaffen?

Kaffekonsentrat har den siste tiden fått en enorm økning i popularitet, mye takket være den eksplosive veksten av kald kaffe og ‘ready to drink’-kaffe (såkalt RTD-kaffe), spesielt i USA. Kaffekonsentrat lages på omtrent samme måte som kaldbrygget kaffe, men blir mer konsentrert og må derfor blandes ut før den kan drikkes. Er dette et produkt noe som vil ta seg turen over dammen til Norge og resten av Europa?

For de yngre generasjonene

I 2022 stod pulverkaffe for omtrent 25 prosent av den globale kaffehandelen. Så selv om man kan si mye om pulverkaffens kvalitet, har den en solid markedsverdi. Det siste året har imidlertid populariteten til kaffekonsentrater økt på både kaffebarer og i sosiale medier, og brukes i alt fra kaldbryggede kaffedrikker til cocktails. Fordelen med kaffekonsentrater er nettopp at de tilbyr samme lettvinthet som pulverkaffe, samtidig som de har høyere og mer konsekvent kvalitet.

I en amerikansk undersøkelse fra 2023 sa 65 prosent av forbrukerne i millenniumsgenerasjonen og 48 prosent av gen z-forbrukerne at det var sannsynlig at de kom til å kjøpe kaffekonsentrater i løpet av 2024, på grunn av kvalitet, bekvemmelighet og allsidighet. Samtidig spiller sosiale medier en stor rolle; man blir oppfordret og fristet til å teste ut nye bryggemetoder for kaffe, spesielt når det kommer til kalde kaffedrikker.

De yngre generasjonene har en annen forbruksadferd som gjør dem villige til å betale mer for kaffe av høy kvalitet, og forbruket av spesialkaffe har de siste årene blitt «mainstream». Det er i dag en generelt større forventning om at kaffe skal ha høy kvalitet enn det var for bare noen tiår siden. Det betyr at pulverkaffe ikke lenger oppfyller de yngre forbrukernes forventninger til kvalitet. Dette er derfor et segment som kaffekonsentratet kan tre inn i.

Betyr det at pulverkaffen har sett sine siste glansdager? Vi tviler. Ikke bare har pulverkaffen et svært solid fotfeste i kaffemarkedet, men pulverkaffen og kaffekonsentratet sikter også til ulike forbrukergrupper. De to vil derfor mest sannsynlig leve side om side i mange år fremover.

Relaterte artikler