Kaffe blir ikke bedre enn vannet du brygger med

Du undervurderer vel ikke vannet? Peak Water er et enkelt verktøy for bedre kaffevann.

Det fylles vann i en Peak Water-kanne Hvorvidt vannet i springen er hardt eller bløtt, avhenger av hvor mye kalsium og magnesium som vannet bærer med seg. Foto: Peak Water

For hardt eller mykt vann påvirker kaffesmaken. Britiske Peak Water er et lavterskel-filtersystem som skal sikre konsistent, godt kaffevann i heimen.

Det er britiske mesterbarista Maxwell Colonna-Dashwood, sammen med makker og kjemiker Christopher Hendon, som står bak det nye vannfiltersystemet Peak Water.

Mulige problemer av ujevn vannkvalitet

Duoen Colonna-Dashwood og Hendon er allerede godt kjent blant kaffefantaster gjennom boken The SCA Water Quality Handbook, som kom ut i 2015. Boken tar for seg temaet vannkvalitet i stor bredde, og peker på mulige problemer som ujevn vannkvalitet påfører kaffebrygging. Filterkannen Peak Water er ment å løse noen av disse problemene.

Peak Water – enkel og smart filterkanne

Mange kaffesteder har profesjonelle vannfiltreringssystemer for å sikre optimalt vann til kaffen man skal servere. Peak Water er laget for å gjøre den samme jobben som disse rensesystemene, men på en enklere måte og i langt mindre skala.

Med i Peak Water-pakken får du i tillegg til selve kannen, ett stykk vannfilter og to teststrimler – samt en bruksanvisning. Teststrimlene skal du bruke til å måle hardheten i vannet som du skal brygge kaffen fra. Deretter justerer du filteret i kannen etter resultatet fra målingen. Filteret bygger på et tokammersystem, som sammen fjerner alt av uønskede mineraler. Samtidig slipper filteret igjennom tilstrekkelig med kalsium og magnesium for at vannet ikke skal bli for bløtt. Systemet er designet for å filtrere 1,2 liter kaldt vann om gangen.

En Peak Water-kanne og en bruksanvisning.

I områder med mykt eller hardt vann kan Peak Water være et veldig nyttig verktøy for dem som vet å sette pris på god kaffe. Foto: Colourbox.com

Men har vi ikke bra nok vann som det er, her i Norge?

Hvorvidt vannet i springen er hardt eller bløtt, avhenger av hvor mye kalsium og magnesium som vannet bærer med seg. Jo hardere vann, jo mer mineraler. Hardt vann gir gjerne et gråhvitt belegg på alt fra glass til kaffetraktere, og reduserer samtidig effekten av for eksempel rengjøringsmidler. I forhold til land lenger sør i Europa har vi i Norge et ganske bløtt vann, men hardt grunnvann kan man oppleve i områder med kalkrikt fjell.

Relaterte artikler