Moccaens historie – en favoritt siden 1700-tallet

Ikke overraskende har kaffe og sjokolade en lang historie.

Et glass med kaffe mokka står på et bord sammen med sjokolade Kaffe mocca er en storfavoritt på kaffebarer. Foto: Colourbox.com

De aller fleste elsker kaffe mocca. For hvordan går det an å ikke like kombinasjonen kaffe og sjokolade?

Kaffe og sjokolade har svært mye til felles. De produseres i lignende tropiske strøk, og har samme komplekse smaksprofil. Både kaffe og kakao blir fermentert og tørket, og deretter brent, for å få frem de deilige smakene. Sjokolade er også en vanlig smaksprofil i kaffebønner, og det er derfor ikke rart at kaffe og sjokolade har møttes i en kaffedrikk. Men hva er egentlig historien til kaffe mocca?

Fra Italia til Amerika

Forløperen til kaffe mocca het bavareisa, og kan spores tilbake til 1700-tallet. Drikken var populær i Torino i Italia, og bestod på dette tidspunktet av kaffe, fløte og sjokolade. Kaffebaren Caffè al Bicerin fremhevet drikken og gav den anerkjennelse. De endret også litt på oppskriften.

Bavareisa ble opprinnelig servert dekonstruert, slik at kundene selv kunne blande sammen kaffe, melk og sjokolade. Kaffebaren valgte imidlertid å servere kaffedrikken ferdig tilberedt, og ga den derfor et nytt navn: bicerin. Dette var også navnet på det lille glasset som kaffen ble servert i.

Populariteten til bicerin økte, og drikken spredde seg gjennom hele Europa før den spredde seg videre til Amerika. Der ble oppskriften endret, og moccaen har siden den tid blitt laget med espresso, steamet melk og sjokolade.

En kvinne holder en kopp med kaffe

Dagens mocca kan lages på flere forskjellige måter. Foto: Colourbox.com

Hvorfor «mocca»?

Første gang moccaen ble omtalt som kaffe mocca var i 1892. Navnet kommer fra havnebyen Mokka i Jemen. Fra 1400- til 1700-tallet var Mokka en av verdens største kaffebyer, og arabicakaffen som ble dyrket i nærområdet ble solgt under navnet «Mokka-kaffe». Denne kaffen var kjent for å ha jordlige smaksnoter – med kraftig smak av sjokolade. Dette er grunnen til at kaffedrikken ble oppkalt etter byen. Utover dette er det ingen sammenheng mellom byen Mokka og kaffedrikken mocca.

Den moderne moccaen

Dagens mocca kan lages på flere forskjellige måter. Den kan være alt fra dessertlignende kaffedrikker med sjokoladesaus og pisket krem, til mer subtile moccaer med håndlaget sjokolade, pyntet med lattekunst. Uansett hvordan kaffen blir laget, får man imidlertid en deilig kombinasjon av kaffe og sjokolade. Det er moccaen som skal ha mye av æren for at kaffe og sjokolade har et så tett forhold verden over.

Selv om det finnes ulike varianter av moccaen, består de aller fleste av espresso (enkel eller dobbel), steamet melk og sjokolade. Kaffen bør være kraftig med lav syrlighet, og kan gjerne ha hint av både sjokolade og nøtter. Det er viktig at kaffen og sjokoladen fremhever hverandre, og kaffen bør derfor tilpasses hvilken sjokolade man skal bruke. Det er nemlig ikke slik at all kaffe egner seg til all sjokolade.

Sjokoladen kan være så mangt – sjokoladesaus, sjokoladesirup, sjokoladebiter, smeltet sjokolade eller kakaopulver. Det er også mulig å variere drikken ved å bruke mørk sjokolade, melkesjokolade eller hvit sjokolade. Den ferdige moccaen kan gjerne toppes med kakaopulver, hakket sjokolade, pisket krem eller marshmallows, avhengig av hvor mektig man ønsker at kaffen skal være.

Kilde: sprudge.com, perfectdailygrind.com

Relaterte artikler