TravelQueen: Arabisk kaffeseremoni i Dubai

Felles for den arabiske kaffen er at den serveres som en del av en seremoni for å ønske gjestene velkommen.

Servitør med kaffekanne med arabisk kaffe. Rommet var rikt dekorert i gullfarget tapet og store malerier med rødt og oransje. På det store runde bordet i midten av rommet tronet en enorm blomstervase med gulldekor. Foto: TravelQueen

Det var mitt første møte med Dubai, og jeg var invitert til hotellet Atlantis The Palm, hvor det er skapt en magisk undervannsverden i ørkenen. 

Jeg ble møtt av en høflig araber i tradisjonelle klær som viste meg inn til en dyp sofa med fargesterke pynteputer. Store sølvbrett med små kaffekopper og sølvkanner med glohet arabisk kaffe stod klart for å introdusere meg til arabisk kaffekultur. 

Arabisk kaffe – gyllen kaffe med kardemomme

Rommet var rikt dekorert i gullfarget tapet og store malerier med rødt og oransje. På det store runde bordet i midten av rommet tronet en enorm blomstervase med gulldekor og eksotiske blomster.

Jeg ble fortalt at arabisk kaffe smaker ulikt i de arabiske landene. Felles for den arabiske kaffen er at den serveres som en del av en seremoni for å ønske gjestene velkommen.

I Dubai fikk jeg servert en gyllen kaffe med kardemommesmak. Den blide og korrekte servitøren fortalte at akkurat denne typen serveres i områdene rundt Den persiske gulf. Den er laget av kaffebønner som er hentet fra over 1000 meters høyde.

Kaffen tilberedes med kardemomme og en ørliten klype med safran for å få den vakre gylne fargen, fortalte han stolt i det han serverte meg den første koppen. Den glohete kaffen ble servert i små mengder for at den skulle være enklere å drikke, forklarte han smilende. Kaffen ble servert i små runde kopper uten hank, som kalles for «finjān».

Servitør skjenker arabisk kaffe.

Kaffen ble servert i små runde kopper uten hank som kalles for «finjān». Det er tradisjon for å drikke tre kopper kaffe av gangen, men gir du ingen signal om at du er forsynt, fortsetter servitøren å helle på. Foto: TravelQueen

Arabisk kaffe er perfekt sammen med dadler

Den litt bitre kaffen viste seg å være perfekt sammen med de ferske dadlene han hadde satt frem på bordet foran meg på et sølvbrett. Han fortalte at hjemme hos seg selv serverer han kaffen enten med dadler eller med tørket frukt og nøtter.  

Servitøren fortsatte å fylle koppen min så lenge jeg ikke ga signal om at det var nok. Det er tradisjon for å drikke tre kopper kaffe av gangen, men gir du ingen signal om at du er forsynt, fortsetter servitøren å helle på.

Hotell på en kunstig palme i sjøen

Med en perfekt start på oppholdet med en tradisjonell kaffeseremoni, måtte det bli et hyggelig opphold. Det fortsatte med friske blomster på rommet, fantastisk sjøutsikt og tilgang til noen av de beste restaurantene i Dubai under samme tak.

Atlantis The Palm ligger ute på den kunstige palmen som er laget i sjøen. Forventninger om strandliv, morgenyoga og Michelin-restauranter ble innfridd. 

Dyr kaffe i baren

Gjestfriheten på Atlantis The Palm viste seg å være ytterst profesjonell og uklanderlig, og langt fra så kunstig som resten av øya.

Men selv en erfaren reiseblogger fra Norge synes det var litt i overkant dyrt for en kopp vanlig svart kaffe og et glass vann til 150 kroner i baren senere på ettermiddagen. Så jeg holdt meg til den den rause skjenkingen av arabisk kaffe resten av oppholdet.

Relaterte artikler