TravelQueen: Detoxing på Galapágosøyene

Noen mener Galapágosøyene er forhekset. Mystikken rundt øyene lever fortsatt, og faunaen og floraen som lever her er unikt fra resten av verden.

Dyr på Galápagosøyene Artsmangfoldet er stort, og varierer fra øy til øy. Foto: TravelQueen

Galapágosøyene ligger i Stillehavet utenfor Ecuador. Øygruppen er fredet, men er åpen for turisme kontrollert av myndighetene.

Galapágosøyene kom med på UNESCOS verdensarvliste i 1978, og i 2001 ble også det maritime reservatet tatt opp på verdensarvlisten. 60 000 turister besøker årlig øyene, og alle må betale en turistskatt på US$ 100.

Detox og sosialisering om bord

Jeg reiste fra øy til øy med katamaranen «Camila», som drives av norske Jessica Meza. Hun er en av de største aktørene, med seks båter i det vakre øyriket, og vet akkurat hvordan kresne norske eventyrere vil bli oppvartet.

Wi-Fi er ikke om bord, ikke tv eller musikk – og etter en stund senkes skuldrene og jeg tillot meg selv å nyte omgivelsene (selv om jeg først tenkte at jeg umulig ville holde ut fem dager uten Instagram eller Netflix).

Gjestene om bord var fra hele verden – måltidene og opplevelsene knyttet oss sammen på tvers av generasjoner. Det hjelper også at ingen sitter med nesen i mobiltelefonen, men at vi faktisk snakket med hverandre og knyttet bånd.

Hver øy er et nytt eventyr

Artsmangfoldet er stort, og varierer fra øy til øy – og for å bevare og gjøre turismen mer bærekraftig gjøres det mange tiltak. Som at det ikke er lov til å medbringe noe å spise, og hver gang du har vært i land et sted, må skoene spyles og klærne ristes. Hver øy har sine unike planter og dyrearter, og turistene skal ikke ta med frø eller insekter fra en øy til en annen.

Det er sort vulkanstein, kritthvite sandstrender og gyllen stein, hver øy er som et nytt lite eventyr. Ønsket er å bevare Galápagosøyene for de fremtidige generasjonene.

TravelQueen står på en strand og ser ut mot havet.

Foto: TravelQueen

Tett på dyrene på Galapágosøyene

Det mest oppsiktsvekkende er dyrenes rolige tilstedeværelse. Guiden min fortalte at det er fordi her har det aldri vært jakt – så dyrene har ingen instinkt for flukt, og opplever ikke mennesker som trussel. Store albatross med vingespenn på over tre meter ligger rolig ved siden av meg og ruger på egg, haviguanen ser på meg med nysgjerrig blikk. Blåfotsulen, fuglen med pastellfargede føtter danser sin parringsdans rett foran føttene mine for å vise hunnen de blå føttene og lokke henne med i dansen.

Dyr på Galápagosøyene

Foto: TravelQueen

Dyr på Galápagosøyene

Foto: TravelQueen

Relaterte artikler